У ГУР МО розповіли нові обставини збиття Іл-76 біля Бєлгорода

Росіяни могли використовувати українських військовополонених як живий щит для транспортування ракет для комплексів С-300. Про це заявив представник ГУР МО Андрій Юсов у коментарі Радіо Свобода про збиття літака Іл-76 біля Бєлгорода.

«На борту могли бути як ракети для комплексу С-300, так і одночасно ракети і люди. Мова йде про великий військовий літак. Він був завантажений лише на третину, виходячи з їхніх слів. Чи був сенс використовувати саме цей борт? Також паралельно одночасно з ним були й інші літаки – це АН-26 і АН-72 в просторі поруч із ІЛом, який зазнав авіатрощі. Багато обставин, які потребують розслідування і максимального вивчення», — розповів він.

Також, за його словами, на літаку мали перебувати російські високопосадовці, однак в останній момент ФСБ заборонила їм сідати на борт. Раніше роспабліки писали, що на Іл-76 повинні були летіти депутат держдуми Шамсаїл Саралієв та генерал ФСБ Сергій Єгоров.

«На борту справді мали перебувати декілька VIP-ів офіційних від військово-політичного представництва держави-агресора. Їхні прізвища відомі і будуть названі, матеріали будуть надані в рамках міжнародного розслідування. Але в останній момент ФСБ фактично наказало їм не сідати на цей борт і скористатись іншими видами транспорту. Ця інформація була вже з’ясована після того, як подія сталася», — зазначив Юсов.

Український розвідник додав, що військові та працівники ФСБ не пустили рятувальників на місце падіння літака. Також, за агентурними даними, станом на вечір 24 січня до Бєлгородського моргу потрапили лише п’ять тіл, саме така кількість екіпажу Іл-76.

Юсов також припустив, що російська ППО сама могла збити літак, переплутавши його з українським розвідувальним безпілотником.

«Власне це той сценарій, який уже неодноразово відбувався на Росії, коли так званий «дружній вогонь» знищував їхню авіацію: і транспортну, і військову. І ще раз наголосимо, що мова зараз йде саме про військовий літак, в якому полонених в принципі не повинно було бути», — зазначив він.

Оприлюднені російськими пропагандистами списки нібито полонених, які перебували на борту Іл-76, Юсов коментувати не став. За його словами, спочатку таку інформацію мають оприлюднити офіційні структури рф.

Представник ГУР нагадав, що за нормами міжнародного права саме держава, яка утримує військовополонених, є відповідальною за їхню безпеку, в тому числі за транспортування до обміну.

«Україна всі умови і зобов’язання виконала. Ми можемо припустити будь-які сценарії, включно зі свідомою провокацією, також із використанням українських військовополонених фактично як живого щита для транспортування БК і озброєння для ракетних комплексів, які нищать українські міста», — сказав представник ГУР.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

За можливу загибель українських полонених відповідальна росія — ГУР