У ГУР підтвердили, що окупанти на фронті використовують Starlink — ЗМІ
Telegram / FEDOROV

У Головному управлінні розвідки підтвердили, що російська армія використовує супутникові пристрої Starlink в Україні.

Про це повідомляє видання LIGA.net із посиланням на слова Андрія Юсова, представника ГУР.

«Так, зафіксовані випадки використання російськими окупантами даних пристроїв. Це починає набирати системного характеру», — сказав Юсов.

Раніше видання Defense One писало, що вперше використання Starlink росіянами виявили кілька місяців тому, і частота їх застосування зростає.

«Прямо зараз російські війська, схоже, використовують десятки терміналів Starlink на довгому фронті. Коли у них будуть сотні, нам буде важко жити», — прокоментував один із співрозмовників видання в українському війську.

У SpaceX перед цим заперечували, що постачають обладнання в росію.

Інженер із Києва Олег Кутков, який займається терміналами Starlink для військових України, розповів, що термінали для окупантів закуповують та перепродають російські реселлери. Закупівля нібито йде через треті країни та підставних осіб.

За словами Куткова, вимкнути російські термінали не можна, оскільки працюють пристрої лише на території України. У 20-кілометровій зоні на передовій неможливо розрізнити, кому належить термінал.

«Розрізнити в умовному 20 км стільнику, де чий термінал і де зараз проходить лінія фронту — неможливо в принципі. Тому або працюють усі, або не працює ніхто», — пояснив інженер.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Пілот розповів, як триває підготовка до передачі Україні винищувачів F-16