У Харкові втретє перейменували проспект Григоренка на Жукова
iStock

Харківська міськрада втретє перейменувала проспект Петра Григоренка. Йому присвоїли ім’я радянського маршала Георгія Жукова. «За» проголосували 57 депутатів, проти — 16, утрималися 6.

Про це стало відомо під час трансляції сесії міськради.  

Відповідне рішення підтримали 33 депутати фракції «Блок Кернеса — Успішний Харків», 15 депутатів від ОПЗЖ, 7 депутатів від «Партії Шарія», 2 — зі «Слуги народу».  

Проти виступили 6 депутатів «Блоку Світличної «Разом!», 9 з «Європейської солідарності» та один депутат від «Слуги народу».

Утрималися 6 депутатів від «Слуги народу».

Секретар міськради Ігор Терехов перед голосуванням заявив, що Жуков «добув перемогу над нацизмом». На його думку, той, «хто не пам'ятає минулого, у того немає майбутнього».

Депутат від «ЄС» Ірина Гончарова наголосила, що це питання протирічить закону, є політичним і пов'язано з майбутніми виборами міського голови.

У травні 2016 року голова Харківської обласної держадміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження «Про перейменування низки об'єктів топоніміки Харкова». Проспект Жукова перейменували на проспект Петра Григоренка (радянського генерала, правозахисника, який виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів).

19 червня 2019 року Харківська міськарада повернула проспекту Григоренка ім'я Жукова.

5 вересня Харківський окружний адмінсуд задовольнив адміністративний позов різних політиків і політсил про скасування рішення міськради про повернення проспекту Григоренка імені Жукова. 8 листопада другий апеляційний адміністративний суд підтвердив незаконність повернення імені маршала Жукова проспекту Григоренка.

Chas News повідомляв, що держТВ Білорусі «перейменувало» Україну, Польщу та Литву. 

Путін рекомендував ввести заборону на ототожнення ролей СРСР і Німеччини у Другій світовій війні