У індіанців Болівії мозок атрофується на 70% повільніше, ніж у інших людей — дослідники
Tsimane Health and Life

У Болівії на периферії джунглів Амазонії ізольовано живе плем'я індіанців цімане. Вони старіють не так, як решта людей. У 2017 році вчені встановили, що у них найздоровіші серця в світі. Тепер дослідники дізналися, що обсяг мозку цімане з віком зменшується набагато повільніше, ніж у американців або європейців. Ймовірна причина — спосіб життя індіанців, пише ScienceAlert.

У дослідженні брали участь 746 цімане у віці від 40 до 94 років. Вони пройшли комп'ютерну томографію. Дослідники, залучені до команди проєкту «Здоров'я та історія життя цімане», порівняли результати сканування з даними, отриманими в ході обстеження людей в Гамбурзі, Сент-Луїсі і Роттердамі.

Вони виявили, що у людей зі способом життя, приманним індустріальній цивілізації, тобто у мешканців міст і мегаполісів, обсяг мозку зменшується на 70% швидше, ніж у цімане. Вчені підкреслюють: цю цифру потрібно розглядати як відносну — у статистичних даних був ряд обмежень.

«Але все одно, це свідчення істотного і разючого контрасту в стані здоров'я мозку старіючих цімане і їхніх ровесників в США і Європі», — кажуть дослідники.

Більш повільна атрофія мозку знижує ризик когнітивних порушень в старості, в першу чергу — деменції. Така особливість організму цімане може бути пов'язана з тими ж факторами, що обумовлюють міцне здоров'я їх серцево-судинної системи. Це раціон і активність.

Дослідження 2017 року показало, що раціон цімане на 72% складається з вуглеводів, на 14% з жирів і на стільки ж з білків. У середньостатистичного американця, наприклад, співвідношення цих речовин на тарілці — 52%, 34% і 14%.

Різниця в тому, що для індіанців джерело білка — нежирне м'ясо, а для жителів США — менш корисні продукти. Також цімане вживають багато їжі, насиченою клітковиною.

Крім того, індіанці фізично активні 4-7 годин в день: вони полюють, рибалять, займаються збиранням.

«Цімане показали нам результати дивного природного експерименту по відстеженню потенційно згубного впливу сучасного способу життя на наше здоров'я», — сказав Андрій Іримія, нейробіолог з університету Південної Каліфорнії.

Плем’я досі живе традиційними способами — землеробством, полюванням, збиральництвом та риболовлею — й продовжує практики своїх предків, створені задовго до того, як індустріалізація та урбанізація перетворили більшу частину світу.

З одного боку, традиційний спосіб життя цімане і відсутність доступу до сучасних медпослуг та медичної допомоги піддають їх більшому тягарю інфекційних захворювань та більшому рівню запалення в результаті. Нові результати дають відповідь на цей парадокс. Вчені припускають, що здоров'я серцево-судинної системи є врешті важливішим для здорового старіння мозку, ніж фактори запалення, пов'язані з інфекційними захворюваннями.

«Наш малорухливий спосіб життя та дієта, багата цукром і жирами, може прискорити втрату мозкової тканини з віком і зробити нас більш вразливими до таких захворювань, як хвороба Альцгеймера. Цімане можуть бути зразком здорового старіння мозку», — говорить старший автор і антрополог Хіллард Каплан з Університету Чапмена, який вивчав цімане майже два десятиліття.

Штормове попередження. Чи справді геомагнітні бурі впливають на здоров'я