У Кабміні попередили про можливу затримку виплат пенсій і зарплат держслужбовцям (оновлено)

Україні, можливо, доведеться відтермінували виплати державним службовцям та пенсіонерам, якщо Захід не надасть обіцяної фінансової допомоги на початку 2024 року. Про це повідомила перша віце-прем'єр — міністер економіки Юлія Свириденко виданню Financial Times.

За її словами, дефіцит зовнішньої підтримки поверне українську економіку до режиму «виживання» після того, як вона розпочала відновлення у 2023 році.

«Підтримка партнерів є вкрай важливою. Нам це потрібно терміново», — наголосила вона.

Свириденко зазначила, що у разі затримок із надходженням фінансової допомоги, пріоритетом в Україні буде оборона та обслуговування боргу, що означає «великий ризик недофінансування окремих соціальних галузей». За її словами, владі у такому випадку, можливо,  доведеться затримати виплату зарплати для 500 тис. Держа

Загалом у 2024 році Україна потребуватиме $37 млрд зовнішньої підтримки.

Оновлено

Свириденко на своїй Facebook-сторінці уточнила, що ризик затримки соцвиплат існує у довгостроковій перспективі, але є малоймовірним.

За її словами, Україна має план Б на випадок затримки в отриманні коштів від іноземних партнерів.

«Зараз спільно із партнерами пропрацьовуємо кілька варіантів розвитку подій на випадок, якщо будуть затримки із фінансуванням від ЄС та США. Але ми переконані, що вони не знадобляться. Ми бачимо чіткі сигнали від партнерів, що фінансування буде», — наголосила вона.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Пенсії в Україні у 2024 році: кому і на скільки підвищать