У Казахстані відбулися протести з закликом бойкотувати парламентські вибори. Десятки затриманих
Getty Images

У Казахстані затримали десятки людей, які зібралися на протести проти виборів до парламенту. Людей затримували на вулицях і відправляли в автозаки. Про це повідомляє DW.

10 січня в Казахстані почалися вибори депутатів мажилісу (нижньої палати) парламенту і масліхатів (місцевих представницьких органів влади) усіх рівнів.

«У районі площі Республіки в Алмати затримано не менше 30 активістів. Десятки інших демонстрантів, які закликають до бойкоту парламентських виборів, знаходяться в оточенні силовиків», повідомляє видання.

В Алмати та столиці Казахстану Нур-Султані поліція затримала десятки людей в місцях проведення мітингів, повідомляє Радіо Азаттик.

Людей затримували на підходах до площі в Алмати, на перехрестях і відправляли їх в автозаки. Мітингувальники скандують «Бойкот!». Між тим підходи до площі, де проходить протест, і сама площа оточені силовиками. На інших вулицях Алмати також затримують протестувальників.

Акція протесту була організована незареєстрованою опозиційною Демократичної партією Казахстану на чолі з Жанболатом Мамаєм і рухом «Оян, Казахстан» («Прокинься, Казахстан»).

«Вони вважають нелегітимними у країні вибори в мажиліс — нижню палату парламенту Казахстану і масліхати (місцевих представницьких органів влади), які відбуваються сьогодні. Мітингувальники, які зібралися на площі Республіки, скандували: «Бойкот!». На вулиці Сатпаєва силовиками була заблокована ще одна група протестуючих — близько 20 учасників руху «Оян, Казахстан», — додали у повідомленні.

Спецназ поліції затримав в Алмати щонайменше три десятки людей. У Нур-Султані поліція затримала щонайменше десять осіб.

Аналогічні затримання відбулися в містах Актобі та Шимкент. МВС не опублікувало дані про те, скільки загалом людей було затримано по країні в день виборів, 10 січня, й напередодні цієї дати.

Протестувальники закликають бойкотувати ці парламентські вибори і виступають проти впливу Нурсултана Назарбаєва на політику після його відставки з посади

Всього в країні зареєстровано 11,9 млн виборців. Цього разу до участі на парламентські вибори було допущено п'ять партій. Вони мають подолати семивідсотковий бар'єр, щоб увійти до парламенту. При цьому Соціал-демократична партія бойкотувала голосування. Крім того, за останні кілька тижнів були заарештовані десятки активістів.

Очікується, що перемогу на цих виборах здобуде правляча партія «Нур Отан». Її головою є Нурсултан Назарбаєв. Він очолював Казахстан з 1991 року. 19 березня 2019 року Назарбаєв заявив, що йде у відставку, та оголосив своїм наступником спікера сенату Касим-Жомарта Токаєва. Після відставки Назарбаєв продовжує очолювати Раду безпеки і «Нур Отан». 

РФ назвала територію Казахстану «великим подарунком від Росії». Нур-Султан вимагає пояснень