У Києві горів майбутній центр для онкохворих дітей. Очільниця проєкту підозрює підпал
Наталія Оніпко

У Києві сталася пожежа на будівництві центру для онкохворих дітей «Дача». Вогонь пошкодив стіни й вхідні двері, від високої температури тріснули шибки у вікнах.

Про це виданню ZMINA розповіла Наталія Оніпко, керівниця благодійного фонду «Запорука», що працює над створенням цього центру.

За словами активістки, пожежа почалася о пів на дванадцяту ночі 28 березня. Полум’я перед входом виявив один із будівельників і розбудив решту. Ті спочатку спробували загасити вогонь самотужки, але виявили, що вибило корки й не працював насос. Потім будівельники побачили, що за ними через паркан спостерігає сусід. Він у результаті й викликав пожежників.

Спочатку пожежний інспектор казав, що може бути три варіанти: якийсь недопалок, замикання чи підпал. Але сьогодні вже він побачив, наскільки високим було полум’я, як сильно і швидко це вигоріло. А цей матеріал, він просто тліє, він не може палати, якщо його чимось не облити

Активістка додала, що вигорів весь периметр, пошкоджені вікна, стіни й фундамент. В будинку було троє людей, їх фактично врятував будівельник.

Як зазначає активістка, вона подала заяву в поліцію. За словами Оніпко, вона не може вказати на когось конкретного, але припускає, що підпал може бути пов’язаний з їхнім конфліктом із сусідами: ті відкрито їй заявляли про небажання бачити поряд хворих дітей.

Як повідомляла ZMINA, минулого року один із сусідів зрізав болгаркою замок на воротах будмайданчика. Тоді активісти зверталися до поліції щодо пошкодження майна, але та зареєструвала заяву як звернення громадян.

Благодійний фонд «Запорука» засновано 2008 року, він працює в Києві та Львові й допомагає онкохворим дітям.

«Дача» — це будинок для онкопацієнтів та їхніх родин, де вони живуть безкоштовно й відпочивають від виснажливого лікування. У майбутньому центрі пацієнти могли б перебувати разом із батьками в період реабілітації.

Раніше фонд винаймав будівлю для цієї мети. Але 2018 року почав збір коштів, щоб придбати ділянку і збудувати центр, який зможе приймати одночасно 15 таких родин.

«Пожежний» рік. У 2020 році в Україні 2,5 тисячі пожеж знищили 75 тисяч га лісу