У Києві під Верховною Радою протестують власники авто на єврономерах

Зранку у вівторок, 3 листопада, в Києві під будівлею Верховної ради розпочалася акція протесту «За доступне розмитнення» яку організували активісти організації «Авто Євро Сила». Учасники приїхали зі всієї України та заблокували проїзд вулицею Грушевського. Вони вимагають від влади спрощення оподаткування на розмитнення машин з-за кордону.

Як повідомляє «Суспільне», в урядовому кварталі — понад тисяча автомобілів пікетувальників та близько тисячі людей. Вздовж вулиць Грушевського, Лютеранської, Липської, Шовковичної, Володимирської стоять запарковані авто. Проїзд вулицею Грушевського поки вільний.

Під парламентом чергують представники правоохоронних органів, зокрема Нацгвардія.

Люди приїхали з усієї України, зокрема з Полтави, Львова, Вінницької, Черкаської та Волинської області. Головна вимога водіїв — аби вартість розмитнення не перевищувала 35% від загальної вартості машини.

«Щоб нам залишили спрощену систему оподаткування. Таку, з якою ми працювали десятки років», — розповідає учасник акції, який приїхав до Києва зі Львова.

«Євробляхери» одночасно тиснуть на клаксони й влаштовують гучний шум.

Люди на площі перед Радою тримають білі прапори з написами «Save ФОП».

Один з учасників акції пояснив, що йому через посередників довелося пригнати автомобіль з Європи, який обійшовся у 2 тисячі доларів, через те, що в його машину в'їхали під час аварії. Утім у в суді чоловік не зміг цього довести.

«Я не проти розмитнення автомобіля, але якщо машина мені з усім, наприклад, з Польщі, вийшла у тисячу доларів, і заплатити за неї ще три за розмитнення я просто не зможу. Машина в жодній державі не є акцизним товаром», — розповів Олександр з Полтави.

Учасники від організації «Авто євро сила» вимагають від народних депутатів проголосувати за законопроєкт №3704, який має спростити легалізацію транспортних засобів з іноземною реєстрацією на митній території України в митних режимах тимчасового ввезення або транзиту. Автори законопроєкту пропонують звільнити від акцизного збору авто для особистого використання, які були ввезені на територію країни до 1 травня 2020 року у митних режимах тимчасового ввезення та транзиту й не були оформлені для вільного обігу.

 

В Україні почнуть штрафувати водіїв на «євробляхах»