У Києві стріляли в казахстанського опозиціонера Айдоса Садикова: що про нього відомо
Громадське радіо

18 червня у Києві скоїли замах на казахстанського опозиціонера Айдоса Садикова. Він перебуває у важкому стані. Про це пише РБК-Україна з посиланням на джерела.

Про стрільбу у Шевченківському районі повідомляла поліція, але не уточнювала прізвища. За офіційною інформацією, до припаркованого на вулиці авто, у якому сидів чоловік з дружиною, підійшов невідомий та вистрілив у чоловіка, після чого втік. Жінка поранень не зазнала, а про стан чоловіка нічого не вказувалося.

ОНОВЛЕНО

Наталія Садикова, дружина опозиціонера, підтвердила, що на її чоловіка біля будинку здійснили замах.

Чим відомий Айдос Садиков

Айдос Садиков — казахстанський журналіст та політичний активіст, які ще з 2000-х років критикує владу в країні. У 2014 році він переїхав до України та отримав політичний притулок.

Тут він заснував YouTube-канал «БАСЕ», який має більше мільйона підписників. У своїх відео він разом з дружиною Наталією критикує президента Касим-Жомарта Токаєва та його соратників. Останній сюжет вийшов у день замаху. Він називається: «Президент Казахстану став маріонеткою російських агентів впливу».

На Батьківщині Садикова вперше засудили у 2010 році — нібито за хуліганство, але сам він називав справу політичним замовленням. На свободу опозиціонер вийшов за два роки по амністії. У 2014 році в країні відкрили справу щодо його дружини, після чого подружжя вирішило емігрувати.

Наталія і Айдос Садикови

Вже у жовтні 2023 року Айдоса та Наталію Садикових оголосили у розшук в Казахстані за статтею про «розпалювання ворожнечі».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Києві мати з 14-річном сином підпалила дві автівки військових — поліція (фото)