У Києві відкрили пам'ятник першому космонавту незалежної України Каденюку
УНІАН

На Байковому кладовищі у Києві відкрили пам'ятник першому космонавту України часів незалежності, герою України Леоніду Каденюку.

Як повідомила пресслужба президента, монумент відкрили 5 грудня, у 23-тю річницю повернення Каденюка з космосу на Землю на шатлі «Колумбія». У відкритті взяв участь президент Володимир Зеленський.

Речники ОП зазначили, що Зеленський ініціював пришвидшення створення пам'ятника першому українському космонавту, який пішов із життя в січні 2018 року.

Оскільки на проведення робіт за державний кошт через бюрократичні процедури могли піти роки, було відкрито благодійний фонд, до якого могли долучитися всі охочі. Ескіз монумента обрала родина космонавта. Каденюк багато зробив для України, і Україна повинна хоч щось зробити для нього

28 січня Каденюку виповнилося б 70 років.

Зеленський також зазначив, що з часів польоту Каденюка в космос Україна не мала таких великих проривів у аерокосмічній галузі, і Україна повинна робити все, щоб відновити цю сферу.

Після покладання квітів до монумента президент поспілкувався з родиною Каденюка. Зокрема, він пообіцяв дружині космонавта Вірі Каденюк посприяти у розв'язанні питання щодо збільшення матеріальної підтримки його родини з боку держави.

Передісторія

Перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк помер 31 січня 2018 року. Під час пробіжки у районі Царське Село у Києві йому стало зле.

Нині міжнародний аеропорт «Чернівці» назвали на честь Каденюка.

У січні 2020 року Зеленський поскаржився, що майже через два роки після смерті Каденюка йому досі не облаштували меморіалу.

Космічний ліфт. Як доправляти людей і вантажі до орбіти без ракет? Це взагалі можливо?