У Київській та Чернігівській областях горять торфяники: куди сягнув смог і чому він небезпечний

На торф'яниках Чернігівської області та у лісах у Чорнобильській зоні тривають пожежі, що викликали задимлення та запах продуктів горіння.

Про це повідомляє Славутицька міська рада та «Суспільне. Чернігів».

За даними 63-ї Державної пожежно-рятувальної частини Славутича, дим, що охопив місто, походить від пожеж на торф'яниках у північних районах Чернігівщини, а також від лісової пожежі у Чорнобильській зоні.

Міська рада закликає всіх зберігати спокій та обмежити перебування на відкритому повітрі, особливо у ранкові години, коли концентрація диму є найвищою.

Водночас заступник директора департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОВА Станіслав Юрченко зазначив, що смог виник через пожежу на торфʼяниках у прикордонній Сновській громаді.

«За три кілометри від кордону з РФ йдуть обстріли, звідти й задимлення. Там болотиста місцевість. Наразі ДСНС не можуть загасити пожежу», — повідомив він.

Що таке торф і чому горять торф’яники

Торф — це горюча речовина, що виникає з органіки, що не повністю розклалася. Загалом в Україні налічується понад 1 500 покладів торфу з сумарним запасом в 1,3 млрд тонн.

Оскільки торф застосовується у сільському господарстві як добриво, у минулому болота висушували, щоб відкрити доступ до торфовищ і налагодити видобуток.

Нині багато родовищ залишаються покинутими, і через людське втручання ці раніше осушені території стали пожежонебезпечними. Це пов’язано з тим, що низький рівень ґрунтових вод не дістає до покладів торфу, який легко займається.

Пожежі торфовищ спричинені регулярними підпалами листя, сухої трави та необережним поводження з вогнем, або ж ворожими обстрілами. На відміну від лісових або степових пожеж, погасити охоплені полум’ям торфовища набагато складніше, а шкода для здоров’я людини – більша.

Щоб загасити пожежі, рятувальники заливають осередки пожеж водою і розкопують лопатами. Хоч площа може бути й невеликою, але чад йде у повітря.

Чим небезпечний дим торф’яних пожеж

Навіть невеликі осередки горіння в різних місцях здіймають в небо тонни твердих часточок продуктів згорання. Потім вони скупчуються над містами і селами у вигляді смогу.

Викиди тління торфовищ містять сірчану й нітратну кислоти, альдегіди, чорний вуглець і токсичні органічні сполуки. Іноді зустрічаються і речовини гомологічного ряду фенолу і ацетону. Такі сполуки нерідко є канцерогенними та мутагенними речовинами.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Першого в Україні робота-пожежника допустили до експлуатації у військах