У Китаї завершився ХХ зʼїзд Компартії: він ще більше закріпив владу Сі Цзіньпіна

У Китаї завершився ХХ зʼїзд керівної Комуністичної партії. На ньому затвердили правки до статуту компартії, які ще більше закріпили владу нинішнього очільника КНР Сі Цзіньпіна.

Про це пише Reuters.

Правкою під назвою «дві настанови» закріплено статус Сі Цзіньпіна у якості «ядра Центрального комітету КПК та усієї партії», а його бачення «соціалізму з китайською специфікою» визначено визначальним для усіх членів політсили. Правка «дві гарантії» зобов'язує членів партії захищати статус Ці Цзіньпіна та керівництво КПК.

Також з'їзд фактично позбавив влади чотирьох з семи чинних членів Постійного комітету Центрального комітету — керівного органу компартії Китаю:

  • Лі Чжаньшу — голову Постійсного комітету Всекитайських зборів народних представників (парламенту)
  • Лі Кецяна — голову Держради КНР (прем'єр-міністра)
  • Ван Яна — голову Китайської народної політичної узгоджувальної ради, якого раніше розглядали наступником Кецяна на посаді премʼєра
  • Хань Чжена — першого заступника голови Держради КНР.

Усіх чотирьох політиків не обрали до складу нового Центрального комітету, відповідно тепер їх не зможуть переобрати і до його Постійного комітету. Щодо Лі Чжаньшу та Хань Чжена це рішення було очікуваним, оскільки їм вже виповнилося 68 років і за китайською політичною традицією вони вже не могли претендувати на вищі посади у керівництві КПК.

Однак Лі Кецяна та Ван Яна, яким 68 років мало виповнитися лише у наступному році, фактично достроково відправили на пенсію.

Завершився зʼїзд незвичайною подією — попередника Сі, лідера Китаю у 2002—2012 роках, 79-річного Ху Цзіньтао просто вивели із зали засідань. Офіційних пояснень з цього приводу наразі не було.

Перше засідання Центрального комітету КПК відбудеться 23 жовтня. На ньому оберуть новий склад Постійного комітету і, як очікується, втретє переоберуть Сі Цзіньпіна генеральним секретарем партії. Таким чином він порушить традицію останніх 30 років, відповідно до якої одна людина не може очолювати КПК більше двох термінів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У МЗС Китаю заявили, що «нічого не знають» про атаку дронів по Києву