У Китаї заявили, що не хочуть через війну «обирати між друзями» Україною та росією

Повномасштабне вторгнення росії в Україну поставило Китай «у дуже складне становище», оскільки він не хоче «обирати між друзями» — Україною та рф.

Про це новий посол КНР у Євросоюзі Фу Конг розповів в інтерв’ю South China Morning Post.

«Ми зазнаємо побічної шкоди від цієї кризи. І росія, й Україна є хорошими друзями, тому ми не хочемо вибирати між друзями. Це відправна точка нашої позиції», — наголосив він.

Фу Конг також додав, що війна в Україні, яку він назвав «так званою спецоперацією», створила «велику напругу» у відносинах між Європою та Китаєм.

«На другий день після початку цієї операції відбулася важлива телефонна розмова між президентом Китаю Сі і президентом путіним, і під час цієї розмови президент Сі чітко висловився за пошук мирного рішення. Через 10 місяців після цього факти свідчать про те, що Китай не надає військової допомоги росії. Насправді, наша позиція була досить збалансованою, погодьтеся, і ми готові долучатися до будь-яких мирних зусиль», — запевнив він.

Водночас посол КНР заявив, що США «отримують вигоду з цієї кризи», тому що продають зброю Україні та заробляють на енергетичній кризі у Європі.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Китай скасував виступ голови Ради ЄС з критикою рф на відкритті виставки в Шанха