У Китаї звільнили міністра оборони, який майже два місяці не з'являвся на публіці — ЗМІ

У вівторок, 24 жовтня, міністра оборони Китаю Лі Шанфу звільнили з посади — причини усунення та ім'я нового кандидата наразі не відомі.

Про це повідомляє газета South China Morning Post.

Видання наголошує, що це вже друге звільнення урядовця за три місяці. Рішення схвалив постійний комітет Всекитайських зборів народних представників.

Зазначається, що це сталося після кількох тижнів спекуляцій, нібито Лі Шанфу планували звільнити після усунення з посади колишнього міністра закордонних справ Цінь Гана.

За даними видання, звільнення відбулося за кілька днів до того, як делегація Пентагону має прибути до Пекіна на регіональний форум з питань безпеки, де має відбутися діалог між двома країнами.

South China Morning Post також підкреслює, що 65-річний Лі є «публічним обличчям» Народно-визвольної армії Китаю та членом Центральної військової комісії.

У вересні у Financial Times писали, що Шанфу звільняють, оскільки він потрапив під слідство через корупцію. 

Що відомо про генерала Лі Шанфу

Лі Шанфу більше 30 років працював на космодромі «Січан», зокрема очолював його протягом 10 років.

У 2016—2017 роках обіймав посаду замкомандуючого Силами стратегічного забезпечення китайської армії, у 2017—2020 роках очолював департамент підготовки військ та постачання Центральної військової ради Китаю.

У 2018 році проти генерала було запроваджено американські санкції. США пояснювали рішення тим, що Лі Шанфу брав участь у угодах щодо купівлі російських літаків та систем С-400.

У березні 2023 року його призначили міністром оборони Китаю.

Як повідомлялося, Лі вирушив до росії у серпні 2023 року, щоб взяти участь у конференції з безпеки під Москвою. Через два дні уряд Білорусі опублікував фотографії зустрічі Лі з самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком у Мінську.

Востаннє його бачили у Пекіні 29 серпня, коли він виступав із програмною промовою на безпековому форумі за участю африканських країн.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Франції вважають, що Китай надає військову підтримку росії