У космосі успішно випробували супутник із двигунами на йоді, який розробив український вчений 

Вчені вперше запустили у космос унікальний супутник, що працює на йоді.

Про це повідомляє NewScientist.

Систему двигунів, яка працює на йоді, випробували на маленькому 20-кілограмовому супутнику CubeSat.

Дослідженнями та запуском супутника займалася французька компанія ThrustMe, яка спеціалізується на космічних технологіях. Розробником двигуна на йоді став її співзасновник — українець Дмитро Рафальський. 

«Якщо ми хочемо стале освоєння космосу, де ми б не створювали стільки космічного сміття, як сьогодні, то нам потрібно встановити двигуни на всіх супутниках», — пояснив Рафальський.

Двигуни, які працюють на йоді допоможуть повертати супутники на Землю після їхнього використання, а не залишати їх назавжди на орбіті. 

Наразі багато супутників використовують ксенон як паливо для своїх двигунів. Проте він є рідкісним та дорогим у виробництві. До того ж, це газ, а тому потрібно додатково встановлювати спецобладнання для зберігання речовини при високому тиску. 

Йод може стати альтернативою використання ксенону.

Під час випробувань двигуни на йоді показали кращі результати. Окрім цього, йод є набагато поширенішим та дешевшим у виробництві.

Для зберігання теж не потрібне спеціальне обладнання — йод можна зберігати у твердому стані. 

Щоправда, двигуни на йоді потребують подальшого вивчення через низку проблем: зменшення реакції від контакту йоду з металом (використання кераміки чи полімерів) та низьку швидкість перетворення твердого йоду на плазу, що в критичних ситуаціях може бути недостатньо.

Раніше Chas News повідомляв, що наукові експерименти українських школярів зможуть полетіти на Міжнародну космічну станцію.

Стартап співзасновника Apple запустить на орбіту супутники, щоб створити карту космічного сміття