У квітні росіяни 444 рази застосували боєприпаси з хімічними речовинами — Генштаб

У мобільні групи Сил оборони зафіксували 444 випадки застосування росіянам боєприпасів з вмістом небезпечних хімічних речовин. Це на 71 випадок більше, ніж було в березні.

Про це повідомили в Генштабі ЗСУ.

Найчастіше окупанти скидають з безпілотників хімічні гранати  К-51.

Загалом з лютого 2023 року по квітень 2024 року українські військові зафіксували 1 891 випадок застосувань боєприпасів, споряджених небезпечними хімічними речовинами, російськими солдатами.

У Генштабі наголошують, що застосовуючи такі боєприпаси, росіяни порушують «Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та про її знищення», а також закони та звичаї ведення війни.

Що відомо про гранату К-51

К-51 — радянська ручна аерозольна «сльозогінна» граната нелетальної дії. Розроблена в 1970-ті роки в СРСР.

Вплив гранати К-51 порівняно з гранатами для розгону демонстрантів значно вищий, оскільки вона була створена для військових та спеціальних служб.

Після початку горіння запалу відбувається реакція всередині гранати; речовина, що горить, підвищує тиск усередині корпусу і вибиває дно гранати, розпорошуючи хмару хімічної речовини.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Рф все частіше використовує газові гранати К-51. Прикордонники показали, як рятуються від них