У «Лекхімі» заявили, що китайську вакцину Sinovac планують доставити до України до 15 березня
Getty Images

У «Лекхімі» кажуть, що китайську COVID-вакцину CoronaVac компанії Sinovac Biotech планують доставити до України до 15 березня.

Про це представники компанії розповіли «Суспільному».

«Група фармацевтичних компаній «Лекхім» — уповноважений представник в Україні компанії Sinovac Biotech, КНР, повідомляє про намір поставити в Україну першу партію вакцини CoronaVac, виробництва компанії Sinovac до 15 березня 2021 року. Поставку здійснюватиме ПрАТ «Лекхім», — йдеться у повідомленні.

Напередодні міністр охорони здоров'я Максим Степанов також допустив затримку поставки китайської COVID-вакцини Sinovac.

За контрактом першу партію вакцини мають доставити протягом 30 календарних днів з моменту реєстрації препарату. Китай зареєстрував її 6 лютого.

«Мені щось підказує, що може бути перенесення термінів», — зазначив очільник відомства.  

Передісторія

30 грудня 2020 року Україна заплатила за майбутню поставку 1,9 млн доз китайської COVID-вакцини CoronaVac 964,3 млн грн авансу. Договір уклали держпідприємство «Медичні закупівлі» та приватна компанія «Лекхім».

Попередньо, ліки ефективні на 50%, зазначила пресслужба МОЗ. Проте в угоді з виробником Україна прописала вимогу не менше 70%. Якщо середня ефективність препарату буде нижчою, то компанія-виробник компенсує Україні витрачені кошти.

Chas News повідомляв, що «Лекхім» попередив про затримку поставок першої партії вакцини з Китаю. 

«Велика угода». Посли провідних країн світу на закритій нараді обговорювали скандал щодо «Медзакупівель»