У Лимані ексгумували перші 20 тіл на місці масового поховання — поліція
Нацполіція

На двох локаціях у Лимані (Донецька область) тривають розкопки для ексгумації тіл: за попередньою інформацією, в одній поховано близько 200 цивільних, інша є братською могилою військовослужбовців ЗСУ. Серед жертв є діти.  

Про це повідомив Ігор Клименко, голова Національної поліції України.

«Інформацію про масове захоронення в Лимані правоохоронці отримали від місцевих жителів. Цивільних поховано в одиночних могилах, військових — у траншеї завдовжки 40 метрів. За словами свідка, він поховав тут за наказом російських загарбників близько 20 українських захисників. Серед загиблих також є родина з двома маленькими дітьми», — йдеться у повідомленні.

Так, на деяких могилах є таблички з даними померлих, інші — безіменні. У кожному випадку поліція відбирає біологічні зразки та призначає експертизу для ідентифікації загиблих і встановлення причин їхньої смерті. 

На місці розкопок працюють слідчо-оперативні групи, криміналісти та судмедексперти спільно з прокуратурою. 

Загалом від 29 вересня поліція виявила у звільнених населених пунктах Донеччини 87 тіл, із них уже ідентифіковано 38 цивільних мешканців. За попередніми оцінками, більшість людей загинули внаслідок осколкових поранень або з природних причин. Є загиблі з вогнепальними ушкодженнями. 

Днями у Святогірську Донецької області відбулося перезахоронення 21 людини, котрі загинули під час окупації та були поховані у дворах будинків. Особи всіх встановлено.

Нагадаємо, 1 жовтня ЗСУ звільнили Лиман, піднявши в місті український прапор. Зараз там відбувається масштабне розмінування, тож людям поки не рекомендують повертатися додому.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Держава-агресор знищує будь-які основи життя»: Зеленський показав, як виглядає звільнений Лиман (фото)