У Лівії спалахнули масові протести: демонстранти підпалили парламент (фото, відео)
Ibrahim Blqasm/Twitter

У Лівії розпочалися масові протести. Мітингувальники штурмували будівлю парламенту у місті Тобрук, виступаючи проти погіршення умов життя.

У п'ятницю ввечері, 1 липня, протестувальникам вдалося проникнути в будівлю парламенту та вчинити акти вандалізму. Також ЗМІ й у соцмережах показали кадри стовпів чорного диму, що йде з його периметра. Тоді розлючені протестувальники підпалили шини, повідомляє BBC.

 

Демонстрації також відбулися в інших містах.

У лівійській столиці Тріполі демонстранти зібралися на центральній площі, де вимагали кращого електропостачання та зниження цін на хліб та вимагали проведення виборів. Останню вимогу підтримав глава тимчасового уряду єдності Абдул Хадім Дбейбах. Він заявив, що всі владні інститути в країні мають бути змінені.

Крім того мітингувальники закликали вивести з країни найманців та іноземні сили.

Демонстрації почалися через день після того, як переговори в Женеві за посередництва ООН, покликані підготувати ґрунт для проведення виборів, завершилися безрезультатно.

Лівія після падіння режиму Муаммара Каддафі у 2011 році занурилася у хаос. Держава підірвана розбіжностями між сходом і заходом країни.

Лівія, яка має найбільші запаси нафти в Африці, перебуває у полоні нерозв’язної інституційної кризи.

24 грудня 2021 року після тривалої громадянської війни у Лівії були заплановані президентські вибори, а потім мали відбутися парламентські. Проте їх відклали на невизначений термін. У Лівії фактично встановилося двовладдя.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

До берега Лівії прибило понад 300 упаковок гашишу із портретами Путіна (фото)