У Лондоні поліція розігнала акцію памʼяті вбитої жінки
Getty Images

Кілька сотень людей зібрались у суботу, 13 березня, ввечері в районі Клепхем попри коронавірусні обмеження, щоб вшанувати пам'ять 33-річної Сари Еверард. Її смерть спричинила публічну дискусію щодо безпеки жінок, повідомляє The Guardian.

Вечір у південному Лондоні розпочався у горі та тиші. Сотні людей зібрались, щоб згадати вбиту та закликати уряд до змін, які гарантували б безпеку для громадян. Акція закінчилася гнівом і насильством, коли поліція топтала квіти та свічки, викладені на честь Еверард, і примушувала замовкнути жінок, які виступали на її пам'ять.

Зникнення і вбивство жінки

33-річна мешканка Лондона зникла, коли 3 березня поверталась додому на півдні міста. Її тіло знайшли у лісі в графстві Кент.

10 березня офіцера лондонської поліції арештували за звинуваченнями у вбивстві жінки, яку шукали з початку місяця.

У суботу 48-річному співробітнику поліції Вейну Кузенсу висунули звинувачення у викраденні та вбивстві Еверард.

Звичайна на перший погляд кримінальна історія для Британії стала особливою тим, що підозра впала саме на офіцера поліції, який до того ж охороняв дипломатичний квартал, будинок уряду. Він працював в елітному управлінні, яке займається охороною членів парламенту та дипломатів, тому мав право носити зброю.

Також офіцер має стосунок до України. У 2006 році він одружився з українкою, а його теща досі живе у Кропивницькому.

Зникнення лондонської маркетологині Еверард, до якого, можливо, причетний працівник поліції, сколихнуло Британію і призвело до закликів щодо посилення безпеки жінок, повідомляють британські газети.

Зникнення Еверард викликало бурхливу реакцію у британському суспільстві.

Як пише Inews, понад 200 жінок, серед яких є члени парламенту, місцеві депутати і активісти, підписали відкритий лист до уряду і поліції, в якому вимагають дієвих заходів із боротьби з насильством проти жінок та дівчат, зокрема із «насильством з боку чоловіків».

Сутички на акції памʼяті

Офіційну акцію, заплановану організацією «Повернімо собі ці вулиці» (Reclaim These Streets), скасували в суботу зранку через карантин. Тож люди влаштували неофіційне зібрання.

Багато людей зібралися, аби вшанувати памʼять Еверард, незважаючи на те, що подія не мала дозволу поліції.

«Вона просто йшла додому», «Ми — це 97 відсотків», — було написано на табличках активісток. Це посилання на недавнє опитування, яке показало, що майже всі британські жінки зазнавали переслідувань.

У твіті, опублікованому групою Sisters Uncut, йдеться, що «поліцейські-чоловіки чекали, коли сяде сонце, щоб почати хапати та застосовувати силу до жінок у натовпі».

Офіцери поліції надягали на жінок наручники та виводили їх із заходу.

В одному відео, опублікованому в інтернеті, видно, як офіцери знімають жінок, які стояли на помості. Навколо чути крики «соромно за вас» і «відпустіть їх». На відео видно, як затриманих саджають у поліцейський фургон та везуть геть.

Сутички відбулись у суботу ввечері, але люди приходили до парку протягом усього дня, щоб покласти квіти та вшанувати пам'ять загиблої. Серед них бачили і герцогиню Кембриджську.

Реакція на дії поліції

Дії лондонської поліції під час акції пам'яті Еверард у південному Лондоні зазнали критики представників усіх політичних партій.

Лідер ліберальних демократів сер Ед Дейві закликав голову поліції Крессіду Дік подати у відставку через «вкрай ганебні» сцени, а міністр внутрішніх справ Пріті Пател попросила надати звіт про події.

Активістки заявила, що вони «глибоко засмучені та розлючені» діями поліції, і критикували співробітників за «застосування фізичної сили до жінок під час акції проти насильства з боку чоловіків».

«Їхня відповідальність — охороняти громадський порядок, здоров'я людей та їхнє право протестувати — вони зазнали невдачі по всіх пунктах», — цитує ВВС заяву організації.

У поліції заявили, що їхні дії — «єдина відповідальна річ», яку вони мали зробити для забезпечення громадської безпеки. І додали, що проведуть розслідування, щоб з'ясувати, «які уроки можна з цього винести».

Мер Лондона, лейборист Садік Хан назвав побачені сцени «неприйнятними» і заявив, що він «терміново вимагає пояснень» у комісарки поліції.

«Поліція несе відповідальність за дотримання коронавірусних обмежень, але з кадрів, які я бачив, очевидно, що реакція часом не була ані доречною, ані пропорційною», — написав він у Twitter.

Раніше в організації «Повернімо собі ці вулиці» заявляли, що скасували офіційну акцію пам'яті, оскільки поліція не змогла «конструктивно долучитися» до планів провести її безпечно, з урахуванням коронавірусних обмежень.

Група попросила людей не збиратися у парку Клепхем Коммон, оскільки це може мати для них «юридичні ризики».

Натомість вони закликали людей на знак жалоби запалити свічки та інші вогні на своїх порогах о 21:30 — саме у цей час зниклу Еверард востаннє бачили 3 березня.

Прем'єр-міністр Борис Джонсон та його наречена Керрі Саймондс також запалили свічку та поставили її перед резиденцією прем'єра на Даунінг-стріт, 10.

Раніше Джонсон написав у своєму Twitter, що зробить «усе можливе, щоб вулиці були безпечними».

Які коронавірусні обмеження діють в Англії

Двоє людей можуть зустрітися для відпочинку на свіжому повітрі, зокрема «випити кави на лавці».

З 29 березня людям буде дозволено зустрічатися на відкритому повітрі, або з однією іншою родиною, або дотримуючись «правила шести».

Поліція може розігнати незаконні збори та оштрафувати на 10 000 фунтів стерлінгів людей, які проводять збори у понад 30 осіб.

Від соціальних лозунгів до грабунків і підпалів. У Барселоні вимагають звільнити ув’язненого репера