У Львові намагалися вкрасти прах радянського диверсанта Миколи Кузнєцова

У Львові невідомий намагався вкрасти прах агента НКВС Миколи Кузнєцова, похованого на Пагорбі слави. Про це повідомив мер міста Андрій Садовий.

«Якесь недолуге хотіло вкрасти прах Кузнєцова. Спроба невдала. Тепер працює поліція. Повторюсь. Кузнєцов нам не потрібен, але просто так — не віддамо. За деталями до ГУР», — зазначив він.

Історія з перепохованням Кузнєцова

Микола Кузнєцов — радянський диверсант-розвідник, агент НКВС. Під час Другої світової він ліквідував 11 генералів і високопоставлених чиновників окупаційної адміністрації нацистської Німеччини у Рівному та Львові. Кузнєцов загинув 8 березня 1944 року в селі Боратин Львівської області у перестрілці з бійцями УПА.

Згодом йому посмертно присвоїли звання Героя Радянського Союзу. Ексгумацію останків агента НКВС провели в 1959 році, в 1960 році їх перепоховали на Пагорбі слави у Львові.

У 2015 році Кузнєцова внесли у список осіб, які підпадають під закон про декомунізацію. Після цього родичі диверсанта кілька разів просили виконком Львівської міськради дозволити перепоховати прах у Єкатеринбурзі. Також про це просив губернатор Свердловської області рф. У жовтні 2021 року Верховний суд також зобов'язав дозволити перепоховання.

Однак кожного разу львіська міська влада відповідала відмовою. Мер Садовий наголошував, що прах Кузнєцова передадуть до рф лише тоді, коли росія поверне усіх полонених.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Сили пекла оголосили війну проти православ’я»: митрополит УПЦ (МП) — про атаку на собор в Одесі