У мене немає паспорту про вакцинацію від COVID-19 або смартфона. Як мені подорожувати?

Серед урядів та представників туристичної галузі новий термін увійшов у словниковий запас — «паспорт про вакцинацію».

Найближчим часом для подорожей може знадобитися цифрова документація, що свідчить про те, що пасажири щеплені або пройшли тест на коронавірус. Американське видання NYTimes розібралося у майбутньому цієї технології.

Одне із розпорядчих розпоряджень президента США Байдена, спрямоване на приборкання пандемії, вимагає від державних установ «оцінити доцільність» пов’язування сертифікатів про вакцинацію від COVID-19 з іншими документами про щеплення. Оцінять також, чи виготовляти їх цифрові версії.

Уряд Данії заявив 3 лютого, що у найближчі три-чотири місяці він видасть цифровий паспорт, який дозволить громадянам довести, що вони прищеплені.

Не лише уряди пропонують паспорти вакцин. Через кілька тижнів Etihad Airways та Emirates почнуть використовувати цифровий проїзний квиток. Його розробила Міжнародна асоціація повітряного транспорту. За допомого нього пасажири керуватимуть планами на подорожі та надаватимуть авіакомпаніям та уряду документи, що вони були вакциновані або пройшли тести на COVID-19.

Зараз проблемою є створення документа або програми, прийнятої у всьому світі, яка захищає конфіденційність та доступна людям незалежно від їх капіталу або доступу до смартфонів.

Ось що ми знаємо про поточний стан цифрових паспортів вакцин.

Що таке пропуск або паспорт про вакцинацію

Пропуск або паспорт про щеплення — це документ, який підтверджує, що ви щеплені проти COVID-19. Деякі їхні версії дозволять показати, що ви пройшли негативний тест на вірус і тому можуть подорожувати без обмежень.

Версії, над якими зараз працюють авіакомпанії, галузеві групи, некомерційні та технологічні компанії, — це те, що ви можете встановити на своєму смартфоні як додаток або частину свого цифрового гаманця.

«Йдеться про спробу оцифрувати процес, який відбувається зараз, і полегшити людям подорожі між країнами, без вимоги витягувати різні папери для різних країн та різні документи на різних пунктах пропуску», — цитує видання Ніка Каріна, старшого віцепрезидента з питань аеропортів, пасажирських перевезень, вантажів та безпеки в I.A.T.A.

I.A.T.A. є однією з декількох організацій, які роками працюють над цифровими рішеннями для впорядкування процесу реєстрації кредитних документів. Під час пандемії ці групи зосередились на офифровці статусу вакцинації. Їхня ідея — якщо у вас є вся інформація на вашому телефоні, ви збережете багато часу.

Окрім I.A.T.A., IBM розробляє свій власний Digital Health Pass, який дозволить людям подати докази вакцинації або негативного тесту, щоб отримати доступ до громадських місць — спортивний стадіон, літак, університет чи робоче місце. Пропуск IBM, побудований на технології блокчейну, може використовувати різні типи даних — перевірку температури, повідомлення про вплив вірусів, результати тестів та статус вакцини.

Всесвітній економічний форум та швейцарська некомерційна група «Фонд проекту Commons» тестували цифровий медичний паспорт CommonPass, який дозволив би мандрівникам отримати доступ до інформації про тестування чи вакцинацію. Пропуск створить QR-код, який можна буде показати представникам влади.

Навіщо мені вакцинаційний паспорт?

Оскільки в деяких країнах почалися щеплення, на Заході, швидше за все, будуть такі громадські зони, куди пускатимуть лише людей, які мають щеплення.

Приклад — майбутній Super Bowl LV у місті Тампа, штат Флорида, де значна частина відвідувачів буде вакцинована медпрацівниками.  Супербоул — велика подія не лише для американського спорту, але й всього суспільства. Цей матч визначає чемпіона НФЛ — ліги з американскього футболу. Він супроводжується шоу, виступами суперзірок, а рекламний час на телебаченні б'є усі рекорди.

Карін з I.A.T.A. сказав, що спортивні організації, концертні зали та туристичні агенції звернулися до фірми за технічною підтримкою щодо ідентифікації щеплень.

Щоб подорожувати за кордон, урядові та медичні органи вимагатимуть доказів, чи були ви щеплені або маєте негативний тест на вірус. Багато країн вже вимагають підтвердження негативного тесту на в’їзді. Такі пропуски можуть мати важливе значення для запуску туристичної галузі, сказав Зураб Пололікашвілі, генеральний секретар Всесвітньої туристичної організації ООН.

«Одним із ключових елементів, необхідних для відновлення туризму, є узгодженість та гармонізація правил та протоколів для міжнародних поїздок. Доказ вакцинації, наприклад, через так званий «паспорт здоров’я», може це забезпечити. Вони також можуть усунути потребу в карантині після прибуття. Ця політика нині перешкоджає поверненню міжнародного туризму» — наводить видання його лист.

Дакота Грюнер, виконавчий директор ID2020, глобального державно-приватного партнерства, сказала, що існує три сценарії цифрової ідентифікації відповіді на коронавірус. Перше, що значною мірою не створене, — це сертифікати імунітету. Це документи, які свідчать про те, що людина виробила імунітет до вірусу. Другий сценарій — довести, що ви пройшли негативний тест на вірус. Третій — можливість показати, що ви щеплені. Останні два сценарії, на думку експертів, є найважливішими для відновлення туристичної галузі.

«Ми спостерігаємо великий інтерес з боку авіакомпаній, митних та прикордонних служб та мандрівників, які кажуть: «Як мені безпечно сісти в літак або на поїзд і довести, що я пройшов тестування або щеплення?», — сказала Грунер.

Грунер є одним із експертів групи, яку фінансує Всесвітня організація охорони здоров’я. Їм доручили встановити глобальні стандарти цифрових сертифікатів щеплень.

Як було раніше

Потреба доводити, що ви щеплені, щоб брати участь у заходах або в'їжджати в певні країни — не нова. Протягом десятиліть людям, які подорожували до деяких країн, доводилося доводити, що вони щеплені проти таких хвороб, як жовта лихоманка, краснуха та холера. Часто після вакцинації мандрівники отримували підписану та завірену печаткою «жовту картку», відому як Міжнародний сертифікат про щеплення або профілактику. Її для відповідних поїздок Центри контролю та профілактики захворювань досі закликають людей оформлювати.

«Кожен, хто їздив за кордон до країн, які вимагають вакцинації від малярії, дифтерії та інших речей, мав жовті картки. Батьки, чиї діти вчилися в (американських — Прим. ред.) державних школах, повинні були довести, що їх діти щеплені. Це не щось нове», — сказав Брайан Белендорф, виконавчий директор Linux Foundation Public Health. Це орієнтована на технології організація, що допомагає органам охорони здоров'я боротися з COVID-19. Його мета — допомогти проектам, громадам та компаніям побудувати технології з відкритим кодом.

Але головною відмінністю між жовтою карткою минулих років й новинкою, над якою зараз працюють, є цифровий компонент. Довкола нього постають нові проблеми із конфіденційністю та доступністю.

Фонд Linux працює у партнерстві з COVID-19 Credentials Initiative, колективом, що складається з понад 300 осіб з п’яти континентів. Вони допомагають розробити універсальні стандарти для облікових записів про вакцини, які роблять ці програми доступними та справедливими. Фонд також працює з IBM та CommonPass.

«По мірі того, як ці речі розповсюджуються, громадянам важливо запитати уряди та авіакомпанії: як ми спростимо єдиний облік щеплень, щоб забронювати рейс або готель? Це має працювати (так само просто — Прим. ред.), як електронна пошта. Якщо не працюватиме, агітуйте за це», — сказав Белендорф

Чи паспорти вакцин повинні бути цифровими

Паспорти вакцин не обов'язково мають бути цифровими, але цифровізація спростила б процес подорожі.

«Уявіть собі майбутнє, коли літак приземляється в аеропорту. Сотня людей має паспорт вакцинації, інша сотня — ще якийсь документ про здоров'я, п’ятдесят мають папірці, а інші 25 мають якийсь урядовий документ. Що робитиме аеропорт? Як вони формлюватимуть усіх цих людей стандартним, простим способом?», — питає Джеймі Сміт, старший директор з бізнесу в Evernym, розробник, який співпрацює з IATA та іншими щодо розробки паспорту вакцинації.

Правоохоронне відомство Європейського Союзу на цьому тижні заявило, що продажі фальшивих негативних результатів тестів стають все більш поширеними. Це ще одна причина, через яку галузь намагається розробити безпечні цифрові пропуски.

Які заперечення проти паспортів вакцинації

У світі, де більше мільярда людей не можуть довести свою особу, оскільки у них немає паспортів, свідоцтв про народження, водійських прав або національних ідентифікаційних карток, цифрові документи, що свідчать про статус вакцини, можуть посилити нерівність та ризик, залишаючи багатьох людей на узбіччі. Це занепокоєння лежить в основі роботи Грунер.

Для тих, хто не має смартфонів, галузь заявляє, що документи будуть на папері, але навіть це потрібно стандартизувати. Крім того, у експертів є занепокоєння щодо конфіденційності та обміну даними.

«Є способи, як це можна зробити правильно або зробити жахливо неправильно, і неправильні способи можуть привести нас до техно-дистопії», — сказала Дженні Вангер, директор програм Фонду Linux, додавши, що важливо зберегти поза контролем урядів чи компаній технологічний аспект цих програм. Технологія повинна бути відкритою та доступною для розробників, незалежно від того, хто вони і де вони, на думку її та колег.

Конфіденційність цифрових паспортів

Розробники та експерти туристичної галузі сказали, що створення етичних технологій або систем, які не будуть зберігати дані людей або відстежувати, де вони перебувають, займає час.

«Розробка глобальної паспортної системи зайняла 50 років. Навіть коли (уряди) захотіли додати до неї біометричні дані, щоб посилити їх, пройшло більше десяти років. Вони домовлялися, як саме ви збираєтеся додати відбиток пальця або біометричну інформацію для підтвердження в паспорті» — сказав Драммонд Рід, головний фахівець із конфіденційності компанії Evernym.

Нині фахівцям потрібно дуже швидко  створити облікові дані, які можуть бути загальновизнаними як паспорт. І для цього потрібно ще більше посилити захист, оскільки він буде цифровим.

Українці отримуватимуть «паспорти вакцинації» від COVID-19, як у ЄС