У Мінфіні розповіли, що боргів перед військовими немає, але грошей у бюджеті не вистачає

Уряд повністю розраховувався по зарплатах військовим станом на 1 серпня. Під час війни грошове забезпечення ЗСУ — основна стаття держбюджету.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявив Сергій Марченко, міністр фінансів.

За словами міністра, Україна вимушена самостійно фінансувати потреби армії, адже західні партнери не дають гроші на військові цілі.

Можливо, це робиться через те, що політики країн «не хочуть створювати передумови для продовження війни».

«Незважаючи на те, що ми тут потерпіла сторона, є агресор, але на війну кошти, як правило, не дають. І вважається нормальним, що власну армію має фінансувати власна економіка, власна країна», — сказав Марченко.

За його словами, щомісяця уряду не вистачає близько $5 млрд або десь 150-160 млрд грн для видатків бюджету. Цю різницю Мінфін намагається перекрити за рахунок як зовнішніх позик, так і випуску облігацій на українському ринку.

«Тому так важлива роль Національного банку на даному етапі, незважаючи на ризики емісії гривні. Викуп Національним банком облігацій уряду є тимчасовим явищем в умовах війни», — пояснив міністр.

Крім того, за його словами, уряд розраховує на макрофінансову допомогу від ЄС та нову програму з МВФ.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Мін'юсті розповіли, яка сума заморожених активів рф