У Міноборони Німеччини заявили, що Росія намагається дестабілізувати та послабити НАТО
Getty Images

Міністерство оборони Німеччини проаналізувало нові військові можливості Росії та застерегло щодо владних амбіцій Кремля. Також у відомстві вивчили військовий потенціал Китаю.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Уряд Росії домагається «дестабілізації та послаблення НАТО», йдеться у внутрішньому документі німецького оборонного відомства.

Фахівці міністерства підкреслили, що у РФ розробляють високоточні гіперзвукові ракети великої дальності, які важко перехоплювати.

Додатково Москва інвестує значні кошти у модернізацію комплексів, що дозволяють завдати ядерного удару з водної поверхні, а також в оновлення свого потенціалу ядерної зброї. Зокрема, РФ вже має близько 6375 ядерних боєголовок.

Згідно з документом міноборони, у розпорядженні Росії — 840 тис. підготовлених солдат, яких Кремль може швидко передислокувати в інші місця. Вони також здатні досягати переваги в умовах обмеженого часу та простору.

Слабкі сторони армії РФ — «обмежені можливості використання військово-морських сил у світовому масштабі» та відсутність бойових безпілотників. Для Москви армія є «політичним інструментом дії та влади», наголосили в звіті.   

За інформацією німецьких військових експертів, Китай «дедалі більше випереджає Росію з точки зору глобального впливу, зокрема щодо продажу зброї та військової співпраці».

Китай має у своєму розпорядженні понад два млн солдатів, близько 6850 бойових танків та 1600 винищувачів, а також «найбільший у світі ракетний потенціал». Окрім звичайних ракет, до нього належать надзвукові ракети з радіусом дії до 2500 км.

Пекін систематично розширює свій ядерний потенціал і є «найбільшим світовим експортером бойових безпілотників».

ЄС наклав санкції на російських посадовців, причетних до ув’язнення Навального