У Мінську — «Марш проти терору». Силовики зробили попереджувальні постріли і застосували світлошумові гранати
ТАСС

Опозиція Білорусі проводить 1 листопада чергову протестну акцію — «Дзяды» («Діди»). Марш проти терору». За інформацією Telegram-каналів Nexta Live і «Білорусь головного мозку», недільний марш проходить за маршрутом пам'яті до національного некрополя Куропати.

В Мінську о 14:00 демонстранти зібралися біля парку Челюскінців, а потім рушили до Куропат. Перед тим, з ранку 1 листопада до центру Мінська почали стягувати військову техніку і водомети. Близько опівдня мінське метро вже за традицією оголосило про закриття кількох станцій, а мобільні оператори — про обмеження Інтернету на вимогу держорганів. У Мінську закриті на вхід і вихід три станції метро по маршруту акції: «Академія наук», «Парк Челюскінців» і «Московська»

Організатори акції вважають, що «Білорусь захлеснула хвиля терору, якого давно не було на нашій землі». Учасники недільного «Маршу проти терору» висловлюють незгоду зі звільненнями, відрахуваннями з навчальних закладів і побиттям учасників протестних акцій. «Всіх незгодних оголосили ворогами народу, які підлягають в найкращому випадку звільненню», — йдеться в анонсі маршу.

«На жаль, це вже було в історії нашої країни. За часів сталінського терору воронки так само забирали білорусів з їх робочих місць, люди зникали безслідно, а потім виявлялися у в’язницях. Лукашенківський терор живе за тими ж заповітами», — написали організатори у анонсі акції.

Куропати — символ жертв свавілля радянської влади, де вбили десятки тисяч людей, які були окрасою білоруської нації.

Акцію приурочили до дня поминання (дня пам'яті предків) під назвою «Дзяди», який в Білорусії відзначають 2 листопада, звідси й назва маршу.

У Мінську — вперше броньовані всюдиходи з кулеметами

1 листопада до центру Мінська в'їхали броньовані всюдиходи з кулеметами, повідомили «Інтерфаксу» очевидці. Таку техніку в Мінську помітили вперше, уточнює агентство. За його даними, колона всюдиходів з кулеметами проїхала в напрямку стели «Мінськ місто-герой».

У Мінську силовики сьогодні на акції протесту на проспекті Незалежності здійснили попереджувальний постріл в повітря. Цю інформацію повідомляє РІА «Новости» з посиланням на мінську міліцію.

Поблизу станції метро «Московська» у Мінську один з силовиків, що стояли кордоном на шляху протестувальників, відкрив вогонь. Очевидці зазначають, що пострілів було кілька.

Спочатку представники влади заявляли, що не мають інформації про постріли, проте після того, як відео розповсюдилося мережею, пресслужба мінської міліції підтвердила, що правоохоронці стріляли в повітря нібито «для припинення порушення закону».

Близько 15:30 портал TUT.BY виклав у Telegram відео стрілянини на вулиці Мірошниченка у Мінську. Після того, як силовики почали стріляти, людям довелося тікати.

Пізніше близько 15.30 очевидці повідомили, що на перехресті Логойського тракту і вулиці Гамарника силовики застосували, ймовірно, світлошумову гранату. Сюди приїхало багато автозаків. Близько 16:10 очевидці повідомили, що чули кілька гучних ударів поруч із вулицею Мірошниченка. Цю інформацію поки не вдалося підтвердити в ГУВС Мінміськвиконкому, де повідомили, що інформацію про те, чи застосовувалися спецзасоби і скільки затримано осіб, мають намір оприлюднити в понеділок.

Також, за повідомленням Радіо Свабода, силовики використовують світлошумові гранати на Логойському тракті Мінська.

В центрі Мінська — всюдиходи з кулеметами

Перед новою «несанкціонованою» акцією протесту в Мінську з'явилися броньовані всюдиходи з кулеметами. Спецтехніку регулярно стягують в центр міста після президентських виборів, але такі машини з'явилися вперше.

Близько 20 силовиків в камуфляжі зі зброєю в руках перекрили проїжджу частину проспекту Незалежності по ходу руху колони, повідомляє «Інтерфакс». Коли протестувальники почали їх обходити, співробітники сил безпеки зробили кілька пострілів у повітря, прямих сутичок не сталося.

За даними ЗМІ, в акції беруть участь близько 10 тисяч людей. Повідомляють про точкові затримання. За даними правозахисників «Вясни», у списках затриманих вже перебуває понад 77 осіб.

Такоє фіційний представник ГУВС Мінміськвиконкому Наталія Ганусевич повідомила «Інтерфаксу», що на «несанкціонованому» заході в Мінську затримали кілька людей. 

Правозахисний центр «Вясна» збирає інформацію про затриманих того дня на мітингах у Мінську, а також в інших містах Білорусі на регіональних акціях.

Під час недільної акції «Дзяди — проти терору» у Мінську пройшли затримання на проспекті Незалежності та Волгоградської вулиці під час руху колони протестувальників у Куропати, до кінцевого пункту маршу. У Куропатах чергують бригади силовиків.

Це перша велика акція протесту після «національного страйку», оголошеного з 26 жовтня суперницею Олександра Лукашенка на президентських виборах Світланою Тихановською.

Одночасно у Білорусі зник блогер і активіст анархістського руху Микола Дзядок. Востаннє на зв'язок він виходив рано-вранці 1 листопада. З серпня працівники ГУБОПіКа і КДБ активно займалися пошуком Дзядка.

О 17:15 в неділю канал «Прамен» повідомив, що Дзядок знайшовся.

 

Суботні події

У Мінську 31 жовтня проходили марш людей з інвалідністю та марш солідарності жінок. Міліція Мінська затримала кількох людей під час об'єднаного маршу жінок і людей з інвалідністю, повідомляє «Інтерфакс-Захід», посилаючись на представника мінського ГУВС Ганусевич.

«За участь в несанкціонованих заходах кілька громадян затримані. Їх доставлять в територіальні РУВС для подальшого розгляду», — сказала вона, не уточнюючи точне число затриманих.

Обидва ході об'єдналися в одне на проспекті Незалежності. Потім протестувальники пройшли з квітами, біло-червоно-білими прапорами і парасольками в сторону площі Перемоги, після чого почали розходитися.

Крім Мінська, в суботу акції протесту пройшли і в інших містах Білорусі. ЗМІ повідомляють про затримання в Гродно.

Олександр Лукашенко 30 жовтня на зустрічі зі співробітниками білоруського МВС сказав, що учасники акцій протесту «переступили червоні лінії з багатьох напрямків» в спробах «дестабілізувати інфраструктуру держави». Він попередив протестувальників про жорсткі реакції силовиків, оскільки їм «відступати нікуди».

Страйк і його результати

Загальнонаціональний страйк в Білорусі розпочалася 26 жовтня. До неї приєдналися окремі співробітники державних підприємств і приватних компаній. У перші дні страйку студенти і деякі викладачі ряду вузів Білорусі вийшли на акції протесту.

«Я не просто залишаю свою роботу, я зупиняю беззаконня і несправедливість», — під таким гаслом мав пройти страйк, який, втім, не призвів до значних змін в житті Білорусі.

Хвилі протесту пройшли тією чи іншою мірою практично на кожному промисловому підприємстві, але робота не зупинялася.

Страйк підтримали сотні малих підприємств, переважно у сфері послуг.

26 жовтня не працювали кафе, ресторани, піцерії, бари, Інтернет-магазини, спортзали, служби доставки. Деякі з них просто закрилися, на деяких з'явилися таблички на кшталт «санітарний день» або «оновлення програмного забезпечення». Однак протягом тижня більшість з них продовжили роботу.

Тихановська закликала не тільки не виходити на роботу, але також блокувати дороги, відмовитися від покупок в державних магазинах, від користування державними послугами і сервісами і навіть зняти гроші з рахунків у банках.

Незадоволені результатами виборів у Білорусі намагалися оголошувати страйки на промислових підприємствах ще в серпні. Але жодна з цих акцій не була по-справжньому масовою і не тривала довше одного-двох днів.

30 листопада ряди протестуючих поповнили працівники БМЗ і «Білоруськалій». Керівництво заводів за це погрожує звільненням робітникам, на деяких підприємствах вже активно віддають трудові. Тільки в суботу на «БелАЗ» звільнили трьох і одного на БМЗ. У багатьох ВНЗ проходять акції на підтримку студентів та викладачів, яких відраховують і звільняють за їхню громадянську позицію.

Вже більше 3200 медичних працівників підписали відкритого листа з вимогою припинити репресії та перепризначити вибори.

У Telegram-каналі «МЛУ за Свободу» (Мінськ) повідомляють, що з ВНЗ звільняються Юлія Белобрудова, викладач кафедри теорії та практики перекладу, і Юлія Воробей, викладач кафедри фонетики англійської мови.

У місті Жодіно на БелАЗ з інструментального цеху звільнили трьох робітників за те, що вони 26 жовтня пішли страйкувати. Співробітники одного з цехів підприємства відмовилися працювати в зв'язку зі звільненням колег. В результаті звільненим запропонували написати заяви про поновлення на роботі, питання буде вирішуватися в понеділок, повідомляє видання Naviny.by.

27 жовтня Лукашенко виступив з вимогою відраховувати студентів вузів, які беруть участь в акціях протесту в Білорусі. Крім того, Лукашенко, коментуючи студентські протести, доручив уряду «вжити заходів», щоб в країні не визнавали дипломи зарубіжних вузів.

Тихановська про страйк — «день за днем ​​режим втрачає владу»

Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська випустила відеозвернення, в якому підбила перші підсумки страйку в Білорусі. 

Зокрема, Тихановска заявила, що білоруський народ показав, що може брати на себе відповідальність за майбутнє, а «пособники режиму не здатні на відповідальність взагалі». Вона назвала відходом від відповідальності звільнення робітників і відрахування студентів, які підтримують протести. Тихановська впевнена, що подальші звільнення й відрахування «будуть розвалювати режим вдвічі швидше».

 

Лукашенко зізнався, що особисто наказавав розігнати учасників маршу на підтримку «народного ультиматуму»