На мітингах на підтримку Навального в Росії вже більше 15 тис. учасників
Getty Images

Більше 15 тисяч людей по всій Росії беруть участь в мітингах на підтримку опозиційного політика Олексія Навального.

Регіональні штаби його прихильників анонсували акції протесту у 66 містах РФ: від Хабаровська до Москви. Акції проходять під лозунгом «Волю Навальному!».

Всі ці мітинги не узгоджені з російською владою. Напередодні в Росії вже відбулися затримання прихильників Навального, які активно агітували за участь в акціях протесту. Решту громадськості влада попередила, що участь у несанкціонованих мітингах карається за законом.

Мітинги проходять в тому числі в Омську, де на вулиці вийшли, за оцінкою «Тайга. Інфо», до двох тисяч протестувальників. Там поліція і ОМОН затримали більше 20 осіб

Всього по країні, за даними «ОВС-Інфо», затримані 219 осіб.

В роботі Twitter, «Білайну» і «Ростелекома» в Росії стався збій

Інтернет-користувачі РФ повідомили про перебої в роботі соціальної мережі Twitter. Про це ж свідчать дані сервісу Downdetector.

Повідомлення про проблеми з доступу до Twitter почали надходити після 11:00. В основному про них пишуть користувачі з Москви, але не тільки — про це також повідомили з Астрахані і Санкт-Петербурга.

Одночасно з цим користувачі оператора «Білайн» також повідомили про проблеми в його роботі. Проблеми зі зв'язком виникли у користувачів в Москві, Петербурзі, Тюмені, Челябінську, Єкатеринбурзі, Воронежі, Краснодарі, Ростові-на-Дону, Саратові.

Також повідомляється про збої в роботі «Ростелекома».

Збій стався в день, коли по всій країні проходять мітинги на підтримку Олексія Навального.

На Пушкінській площі в Москві почалися масові затримання

На Пушкінській площі в Москві почалися масові затримання. Вже затримали понад 20 осіб.

Як повідомляє кореспондент «Медузи», поліцейські забирають тих, хто піднімає плакати, наприклад, зі словами «Свободу політв'язням».

Затримання почалися за півтори години до самої акції.

У Росії вже затримують учасників мітингів за Навального

У Росії почалися затримання на акціях на підтримку Навального, повідомляє «Новая газета».

У Владивостоці на площі Борців за владу Рад зібралися, за різними оцінками, від однієї до трьох тисяч протестувальників. Люди рушили ходою вулицею Світлалнською і Океанському проспекту.

Пізніше у Владивостоці почався силовий розгін протестувальників, більшість центральних вулиць міста зачистили від демонстрантів. Як мінімум одну людину доставили в автозак без свідомості, передає кореспондент «Нової газети».

Серед протестувальників були провокатори, які закидали співробітників ОМОНу пластиковими пляшками й камінням. Люди просили їх цього не робити.

У Хабаровську, за оцінкою кореспондента «Нової газети», на акцію на площі Леніна вийшли близько тисячі осіб. ОМОН спочатку намагався не пускати протестувальників і журналістів на площу, але ближче до початку акції, 12:00 за місцевим часом, був змушений відкрити частину металевих огорож.

При цьому практично відразу після того, як люди зайшли і почали скандувати гасла, почалися вибіркові затримання. Кореспондент видання бачив п'ятьох затриманих, серед яких активісти і журналісти.

Також завершилися акції протесту в Магадані і в Петропавловську-Камчатському. На Камчатці в мітингу взяли участь близько 200 чоловік, на Колимі — близько 150. В обох містах обійшлося без затримань.

У Якутську, незважаючи на 50-градусний мороз, на акцію на підтримку Навального вийшли близько 300 осіб, пише «Вечірній Якутськ». Люди зібралися на площі Дружби. Поліція, застосувавши силу, повела до автозаків кілька людей.

Повідомляється також про перше затримання в Москві біля Пушкінської площі – силовики забрали в автозак чоловіка, що стояв біля паркану з табличкою «Я не боюся». Його доставили в Тверський ВВС, уточнює Avtozak Live. Тим часом біля площі будівельники почали перекладати плитку.

В Іркутську протестувальники оточили обласну адміністрацію, передає «Тайга.інфо». Люди сидять на підвіконнях і співають «Перемен» Віктора Цоя. В акції беруть участь близько тисячі осіб. Силовики поки не реагують на те, що відбувається.

У той же час в Читі, де на акції зібралося близько трьохсот чоловік, вже почалися затримання. Поліція буквально виносить людей з площі Леніна на руках. Скільки всього зараз затриманих — невідомо.

Затримання напередодні

21 січня в Росії поліція затримувати соратників засновника Фонду боротьби з корупцією, опозиціонера Олексія Навального. Це відбувалося у Москві та в інших містах РФ. Зокрема затримали співробітника відділу розслідувань ФБК Георгія Албурова та прессекретаря Навального Кіру Ярмиш. 

У Москві закрили Червону площу

У Москві закрили прохід на Червону площу, повідомляє телеканал «Дощ».

На Тверській вулиці рух перекрив довгий синій автобус.

Пушкінська площа, на якій о 14:00 має розпочатися акція протесту «Свободу Навальному», перекрита з вечора 22 січня. Вранці 23 січня на площі стали перекладати тротуарну плитку.

У департаменті транспорту Москви повідомили, що станції метро «Пушкінська», «Тверська» і «Чеховська» працюють в штатному режимі, але «на вимогу поліції можливі ситуативні закриття деяких виходів на центральних станціях».

На під'їздах до Москви помітили бронетехніку

Кореспондент «Медузи» зауважив колону бронетехніки, яка рухалася в бік Москви по Горьковському шосе близько 10 ранку.

Чи пов'язано поява бронетехніки з запланованою в Москві протестною акцією «Свободу Навальному!», поки невідомо.

В акціях на підтримку Навального вже взяли участь більше 15 тисяч чоловік

У мітингах на підтримку Олексія Навального в різних містах Росії вже взяли участь більше 15 тисяч чоловік. Такі дані станом на 11:00 за московським часом призводить «МБХ медіа», грунтуючись на підрахунках своїх кореспондентів в регіонах.

Поки найчисленніші мітинги пройшли у Владивостоці і Іркутську. У кожному з цих міст за підрахунками «МБХ медіа» вийшли більше трьох тисяч чоловік. Крім того, приблизно по тисячі чоловік беруть участь в акціях в Новосибірську, Барнаулі, Улан-Уде і Хабаровську.

За підрахунками «ОВС-Інфо», всього затримано 167 осіб. Найбільше - в Хабаровську (28), у Владивостоці (23), Комсомольську-на-Амурі (23), Новосибірську (19), Південно-Сахалінську (13), Якутську (13) і Благовєщенську (12).

У Москві на дев’ять діб заарештували прессекретарку Навального. Що там відбувається