У Молдові депутати звинуватили президента у викраденні українського екссудді Чауса. Вона подає на них до суду

Мая Санду, президент Молдови, заявила, що подасть до суду на депутатів-соціалістів, які звинувачують її в причетності до нібито викрадення в Кишиневі українського екссудді Миколи Чауса.

Таке вона сказала 25 червня на прохання журналістів прокоментувати заяви депутатів від «Партії соціалістів» Молдови Адріана Лебединського і Григорія Новака.

«Я чула цю брехню вже кілька разів, і соціалісти продовжують на ній наполягати. Я звернулася до суду, бо не брала в цьому участі і нічого не знала. Мені дуже шкода, що державні установи не змогли вчасно дізнатися про це і запобігти викраденню», — підкреслила Санду.

Вона пояснила, що їй було відомо про присутність Чауса в країні, але вона заперечує, що обговорювала тему зникнення екссудді зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським.

«Уперше я почула про те, що в Молдові перебуває український суддя в 2019 році, коли була прем'єр-міністром. Тоді про це мені сказав президент Зеленський. Я сказала, що вивчу це питання. Після цього в мене не було розмов із паном Зеленським на цю тему», — додала Санду.

Про яке викрадення йдеться?

Із листопада 2020 року одіозний український суддя Микола Чаус, якого у 2016 році НАБУ викрило на отриманні хабаря у $150 тис.перебував у міжнародному розшуку, а згодом його затримали в Молдові за екстрадиційним запитом. Проте його досі не екстрадували.

3 квітня 2021 року Чауса викрали в Молдові. За даними журналістів-розслідувачів з України та Молдови, молдовські правоохоронці перевіряють на причетність до зникнення Чауса українців, щонайменше двоє з яких прямо пов'язані з Головним управлінням розвідки Міноборони, а ще один — звільнений посадовець Національної поліції.

У ГУР Міноборони назвали цю інформацію провокацією російських спецслужб.