У Молдові невідомі викрали українського суддю Чауса. Нападники виїхали в Україну
УНІАН

Глава МВС Молдови Павло Войку заявив, що українського суддю Миколу Чауса, оголошеного в міжнародний розшук за підозрою у хабарництві, викрали іноземці. Вони вже перетнули кордон з Україною.

Про це повідомляє Newsmaker.

Войку сказав, що підрозділи МВС країни проводять розслідування. Вони встановили особи частини організаторів викрадення Чауса й затримали одного підозрюваного.

«Поки рано говорити про звинувачення, у нас тільки один затриманий. Але ми вже знайшли машини, якими користувалися викрадачі, зібрали відбитки пальців, знайшли їхнє листування, встановили особи деяких викрадачів і їхній маршрут», — розповів Войку.

За словами міністра, викрадення здійснили іноземні громадяни, які виїхали з Молдови в Україну. Переписка організаторів злочину теж велася українською, зазначив Войку. Чиновник підкреслив, що молдовські правоохоронні органи співпрацюють зі Службою інформації та безпеки і мають намір звернутися до українських колег в міжнародний розшук.

Войку нагадав, що у 2017 році Чаус незаконно перетнув молдовський кордон і попросив в республіці політичного притулку. Йому відмовили, але він опротестував рішення влади в суді. Зараз справу розглядає Вища судова палата країни.

Українські правоохоронці неодноразово зверталися до нас із запитами про висилку Чауса, але поки у нього статус прохача притулку, ми не можемо його депортувати. При цьому він може вільно подорожувати по країні і виїжджати за кордон

Реакція президента Молдови

Президент Молдови Мая Санду назвала неприпустимим викрадення українського судді Чауcа, повідомляє видання Newsmaker.

Кілька днів тому група невідомих озброєних чоловіків викрала суддю в центрі Кишинева. Про це розповів адвокат Чауса Юліан Балан. Повідомлення підтвердила столична поліція.

Санду 5 квітня зажадала від міністерства внутрішніх справ і Служби інформації і безпеки в найкоротші терміни з'ясувати ситуацію.

«Неприпустимо, щоб в Молдові зникали люди, незалежно від того, чи є вони громадянами країни чи ні, незалежно від того, доведена чи ні їх вина в скоєнні злочину. Прошу керівництво МВС, головне відомство, відповідальне за безпеку громадян, а також СІБ прояснити це тривожне зникнення іноземного громадянина на території Молдови», — закликала Санду.

Служба інформації і безпеки (СІБ) заперечує будь-яку причетність до викрадення в Кишиневі Чауса. Про це відомство повідомило 5 квітня. СІБ засудила спроби зганьбити установу і відкинула звинувачення в причетності до незаконної діяльності.

Передісторія

9 серпня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Чауса в отриманні хабаря на суму $150 тис. Кошти суддя сховав у скляних банках, які закопав у дворі власного дому. Однак Чаус скористався суддівською недоторканністю та уникнув арешту, а потім втік з України до Молдови і здався молдовським правоохоронцям, попросивши притулку. Молдовські журналісти-розслідувачі стверджують, що втеча сталася за сприяння тодішнього керівництва України.

У березні молдовські медіа повідомляли, що Молдова остаточно відмовила йому у притулку. Однак ці інформація виявилася хибною. Нині триває ще одна стадія оскарження, яка буде останньою.

Молдова остаточно відмовила у притулку українському судді Чаусу