У МОЗ розповіли, скільки ліків українці не отримали через недбалість «Медзакупівель»
Pixabay

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) звинуватило державне підприємство «Медичні закупівлі України» у зриві закупівель ліків та медвиробів на суму 950 млн грн. Однак у відомстві знайшли рішення, як компенсувати дефіцит, що виник внаслідок «безвідповідальної роботи» держпідприємства.

Про це заступниця очільника міністерства Світлана Шаталова розповіла під час брифінгу.

«Вважаємо, що відповідальним за колосальні втрати в 949, 7 млн грн є керівник «Медичних закупівель» Арсен Жумаділов. Загалом МОЗ визнало роботу ДП у 2020 році неефективною... Із доведених 483 позицій, які підприємство повинно було закупити, 108 не було здійснено — тобто зірвано», — наголосила чиновниця.

За її словами, підприємство не здійснило вчасно й фінансові операції за укладеними контрактами:

  • на 163,6 млн грн — за напрямком антиретровірусна терапія, чим поставлено під загрозу безперервність лікування 117 тисяч пацієнтів із ВІЛ;
  • на 105,5 млн грн — серцево-судинні захворювання;
  • понад 60 млн грн — доросла онкологія;
  • за напрямками дитяча онкологія, розсіяний склероз, ДЦП, ідіопатична сімейна дистонія.

«Але МОЗ вдалося знайти рішення, як забезпечити українців необхідними ліками, тому хвилюватися не потрібно», — запевнила Шаталова.

Кошти залучать з рахунків міжнародних закупівельних організацій, які залишилися внаслідок економії за бюджетами попередніх років, додала держслужбовиця.

Напередодні у «Медзакупівлях» заявили, що МОЗ затягує погодження закупівлі вакцини від COVID-19

МОЗ змінить компанію для закупки вакцин через заяви держпідприємства «Медзакупівлі»