У МОЗ заборонили розголошувати дані про виробників і постачальників COVID-вакцин
Getty Images

Міністерство охорони здоров'я заборонило розголошувати інформацію стосовно виробників і постачальників вакцини від коронавірусу, яку закупила держава. 

Про це повідомила пресслужба відомства.

«Нерозголошення конфіденційної інформації (будь-якої інформації щодо виробників та/або постачальників, ціни на вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2 і т.д.), яка стала відома в процесі виконання цього наказу», — йдеться у повідомленні.

19 лютого відповідний наказ підписала Ірина Садов'як — перший заступник міністра охорони здоров’я.

У Facebook очільник неприбуткової організації StateWatch Гліб Канєвський наголосив, що українці мають знати, як відомства використовують гроші з бюджету.

«Схоже, що пан Степанов живе за мірками XIX століття і не усвідомлює, що в 2021 році в Україні вже 10 років діє Закон про доступ до публічної інформації, який чітко регламентує: «Не може бути обмежений доступ до інформації про одержувачів бюджетних коштів», — написав він.

 

Міністр Максим Степанов наказом МОЗ заборонив ❗ медичній вертикалі в регіонах поширювати будь-яку інформацію про...

Posted by Hlib Kanievskyi on Tuesday, March 2, 2021

У бюджеті України на 2021 рік заклали 2,6 млрд грн на вакцинацію населення. Канєвський говорить, що 1,6 млрд грн вже заплатили за індійську вакцину Covishield. Проте договору у відкритому доступі немає.

За інформацією керівника StateWatch, ще 964,3 млн виділили на китайську вакцину CoronaVac — по 504 грн за дозу.

Chas News повідомляв, що українцям стала доступна функція передзапису на вакцинацію проти COVID-19. 

Степанов допустив затримку поставки китайської COVID-вакцини Sinovac