У М'янмі відбувся військовий переворот, президента арештували
Getty Images

У понеділок вранці у М'янмі військові заарештували керівництво країни. Військові захопили владу у країні та затримали президента, лауреатку Нобелівської премії миру Аун Сан Су Чжі та інших лідерів держави, повідомляють Reuters і Сіньхуа.

«Президент М'янми Він М'їн, державний радник країни Аун Сан Су Чжі та інші високопоставлені представники владної партії «Національна ліга за демократію» (НЛД) були затримані військовими в понеділок рано вранці», — йдеться в повідомленні з посиланням на офіційного представника НЛД.

Аун Сан Су Чжі займає пости державного радника і глави МЗС республіки та вважається фактичним лідером країни.

Згідно даних, які надходять з країни, зник сигнал національного телебачення М'янми.

Крім цього, перервали зв'язок столиці країни Найп'їдо із зовнішнім світом.

Представник НЛД повідомив CNN, що військові вже беруть під контроль Найп'їдо. Військові також контролюють район навколо будівлі адміністрації Янгона, найбільшого міста М'янми. Там у ніч з неділі на понеділок за місцевим часом влада перейшла в руки командування збройних сил. Як повідомляє японське інформаційне агентство Kyodo, на вулицях видно солдат і армійські машини. Однак у цілому, за даними агентства, в Янгоні і інших містах країни зберігається спокійна обстановка.

Наразі в регіоні з великими перебоями працює інтернет і телефонний зв'язок, відключено телебачення.

Армійська телевізійна мережа М'янми Myawaddy повідомила, що військові країни оголосили про введення надзвичайного стану строком на один рік. Вони інформували, що заяву про введення режиму НС була підписана віцепрезидентом Мьін Све. Військові оголосили його виконувачем обов'язки президента.

У той самий час, як йдеться в повідомленні, влада в країні перейшла до рук головнокомандувача збройними силами генерала Мін Аун Хлаіна. За даними агентства Reuters, військові пояснили, що рішення про введення надзвичайного стану було прийнято через, на їхню думку, фальсифікації на минулих парламентських виборах.

Білий дім висловив стурбованість у зв'язку з затриманням високопосадовців М'янми

Білий дім висловив стурбованість з приводу повідомлень про затримання військовими М'янми президента республіки Він Мьін і державного радника Аун Сан Су Чжі. Про це йдеться в заяві прессекретаря Білого дому Дженніфер Псакі, опублікованому в неділю.

«Сполучені Штати стурбовані повідомленнями про те, що бірманські військові зробили кроки по підриву демократичних перетворень в країні, включаючи арешт державного радника Аун Сан Су Чжі та інших цивільних посадових осіб», — заявила Дженніфер Псакі.

Вона додала, що президенту США Джо Байдену про ситуацію в М’янмі повідомив його помічник із національної безпеки Джейк Салліван.

Передісторія

В листопаді 2020 року в М'янмі пройшли загальні вибори. Переконливу перемогу на них здобула правляча партія Аун Сан Су Чжі «Національна ліга за демократію». Однак військові заявили, що вважають вибори сфальсифікованими.

Прихильники військового командування зазнали на виборах істотної поразки. У понеділок очікувався початок формування уряду країни на основі результатів виборів.

Останні кілька днів у М’янмі відбувалася ескалація між цивільним урядом та військовими.

У 1988 році за керівництво мирними протестами Аун Сан Су Чжі перебувала під домашнім арештом у цілому близько 15 років. У 1991 році її нагородили Нобелівською премією миру. У 2010 році вона була остаточно звільнена, повернулася до активної політичної діяльності і в 2016 році фактично очолила країну.

У 2018 році місія ООН розкритикувала Аун Сан Су Чжі за нездатність запобігти переслідуванням і геноциду народу рохінджа, яким займалася влада М'янми. Однак основна вина за масові вбивства була покладена на військове керівництво країни, зокрема, на головнокомандувача збройними силами Мін Аунг Хлаіна. Місія ООН закликала судити його за геноцид і злочини проти людяності.

Раніше в п’ятницю газета Irrawaddy повідомила, що зустріч представників уряду та збройних сил М’янми, спрямована на подолання поточної політичної кризи, що була викликана невдоволенням опозиції результатами парламентських виборів, завершилася безуспішно. За її даними, військові не виключили державного перевороту, якщо не буде проведено розслідування підсумків голосування, які, як вони думають, були сфальсифіковані. У суботу в газеті Myawady було опубліковано заяву військових М’янми, в якому ті повідомили, що слова головнокомандувача збройними силами країни Мін Аун Хлаіна про можливість державного перевороту були невірно інтерпретовані.

Рік Оману. Чому президентам, королям та імператорам не варто покидати країну