У МЗС України заявили, що 9 громадянських журналістів з Криму утримують в російських тюрмах
Pixabay

Наразі 9 громадянських журналістів з окупованого Криму незаконно утримують в російських тюрмах. Ще один співробітник ЗМІ перебуває під домашнім арештом.

Про це повідомила пресслужба МЗС України у Facebook.

«9 громадянських журналістів незаконно утримуються в російських тюрмах, один перебуває під домашнім арештом. Це — Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Арифмеметов, Рустем Шейхалієв, Амет Сулейманов.10 березня у тимчасово окупованому Сімферополі російська ФСБ затримала журналіста «Крим Реалії» Владислава Єсипенка», — йдеться у повідомленні.

В зовнішньополітичному відомстві кажуть, що з перших днів окупації Росія розпочала тиск та репресії проти вільної професійної журналістики у Криму.

«На сьогодні незалежна журналістика на півострові повністю знищена як явище», — вважають в МЗС.

 

✍️ Сьогодні в Україні День журналіста - професійне свято тих, хто незважаючи ні на що щодня доносить суспільству правду,...

Posted by Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine on Sunday, June 6, 2021

У міністерстві зазначили, що в цих умовах виник феномен громадянського журналізму, коли звичайні люди з активною громадянською позицією взяли на себе виконання функцій ЗМІ.

За свою громадянську позицію та журналістську діяльність активістів переслідують та затримують. Потім їм висувають обвинувачення за «терористичними» статтями, що загрожує ув’язненням на терміни 20 і більше років.

У МЗС нагадали, що всі 12 незалежних кримськотатарських ЗМІ покинули півострів через переслідування. Лише 232 з 3000 медіа змогли пройти російську «перереєстрацію» після окупації, додали в МЗС.

Зеленський з нагоди Дня журналіста нагодував медійників м'ясом (фото)