У «Нафтогазi» назвали умову, за якої не зможуть зберегти тарифи на газ для українців

«Нафтогаз» може не зберегти чинні тарифи для населення через різницю між роздрібною та ринковою ціною.

Про це заявив Юрій Вітренко, голова правління НАК «Нафтогаз України» в ефірі  «Право на владу».

«За один тільки рік ціни на газ у Європі зросли в 7 разів. Зараз держава робить так, щоб люди не переплачували в 7 разів. На газ ціна 8 гривень роздрібна, при тому, що ринкова ціна 45 гривень», — відзначив Вітренко.

За словами голови «Нафтогазу», різниця між цінами призводить до мільярдних збитків, у зв’язку з чим компанія може не покрити її у майбутньому, якщо ціни у Європі й надалі продовжать рости.

Вітренко запропонував якнайскоріше розв'язувати це питання з депутатами, які визначають джерела й використання коштів, зі споживачами й українцями.

«Ми чесно кажемо, якщо збережуться такі ціни, то ми як національна компанія не зможемо покривати цю різницю», — додав Вітренко.

Водночас голова «Нафтогазу» запропонував альтернативу — перейти теплокомуненерго на біогаз, який можна здобувати з відходів сільського виробництва, або ж з переробітки сміття. Таким способом Україні вдасться замістити 5 млрд природного газу.

Нещодавно уряд встановив фіксований тариф на газ для населення. Сьогодні громадяни сплачують за кубометр газу 7,96 грн.

Раніше Chas News повідомляв, що «Газпром» заявив, що виконав свої зобов'язання щодо транзиту газу через Україну на 2021 рік.

Тарифи 2022 року: чи зростатимуть вони і від чого це залежить?