У «Нафтогазі» знову заговорили про IPO та вихід на фондовий ринок

«Нафтогаз» залишатиметься державною компанією, проте від планів вийти на біржу не відмовляється. Необхідне для виходу на фондовий ринок IPO (Initial Public Offering) у НАК планують провести за кілька років.

Такий меседж у компанії озвучили після того, як Кабмін затвердив політику власності НАК. Вона визначає мету, пріоритети, основні напрями діяльності, показники ефективності «Нафтогазу», а також спосіб, у який держава як власник компанії реалізує свої права власності.

Планами щодо проведення IPO у «Нафтогазі» діляться вже не вперше. Колишній голова НАК Євгеній Бакулін ще у 2011 році казав, що компанія планує проводити IPO приблизно у 2012-2013 роках. А нинішній голова правління Андрій Коболєв вже у 2019-2020 роках додавав, нібито акції компанії можуть розмістити на біржах у Лондоні та США. Проте скільки потенційно компанія може коштувати, Коболєв не уточнив.

Для того, аби вийти на біржу і продати частину своїх акцій, компанія повинна провести аудит та повністю відкрити звітність. Таким чином, вона стає публічним акціонерним товариством з прозорою дохідністю.

Вихід на фондовий ринок також може слугувати основою залучення додаткових інвестицій і подальшого розвитку компанії.