У найбільших банках світу сумарно відмили близько $2 трлн. Їхні акції тепер стрімко падають

Американське видання BuzzFeed опублікувало документи, з яких випливає, що великі світові банки давали можливість злочинцям переміщати значні суми коштів по світу. Під «значними» мається на увазі приблизно $2 трлн.

Всього йдеться про понад 2,5 тис. документів, більша частина з яких — банківські звіти, які фінансові установи надсилали регулюючим органам з 2000 по 2017 рік. У звітах банкіри повідомляють органи США про підозрілі дії своїх клієнтів, хоча і зазначають, що такі документи — ще не доказ неправомірності операцій. Зі звітів видно, як російські олігархи використовували світові банки задля того, аби уникнути санкцій, які, у свою чергу, покликані зупинити виведення їхніх коштів на Захід.

Загалом у «злитих» документах фігурують близько 90 фінансових компаній. Один тільки німецький Deutsche Bank доповів про підозрілі перекази на загальну суму в $1,3 трлн, а найбільший американський банк JP Morgan відзвітував про $514 млрд сумнівних транзакцій.

Згідно «злитим» документам:

  • Банк HSBC дозволяв злочинцям переміщати по світу мільйони вкрадених доларів навіть після того, як дінався від американських слідчих, що схема, якою користувались їх клієнти, була шахрайською.
  • JP Morgan дозволив одній компанії перевести понад мільярд доларів через лондонський підрозділ банку і при цьому навіть не знав, кому ця компанія належить. Правда, пізніше банк дізнався, що компанія могла належати людині, яка входила до десятки найбільш розшукуваних злочинців в США.
  • Один з найближчих соратників президента Росії Володимира Путіна Аркадій Ротенберг використовував лондонський банк Barclays, щоб обійти санкції Заходу. Частина грошей пішла на купівлю творів мистецтва.
  • Чоловік жінки, яка пожертвувала $2,2 млн на потреби Консервативної партії у Великобританії, отримував гроші від російського олігарха, який має тісні зв’язки з президентом РФ Володимиром Путіним.
  • Центральний банк Об'єднаних Арабських Еміратів не відреагував на попередження і не вжив заходів щодо однієї місцевої компанії, яка допомагала Ірану ухилятися від санкцій.
  • Через Deutsche Bank переміщували гроші людей, які пов'язані з організованою злочинністю, терористами і наркоторговцями.
  • Standard Chartered продовжував переміщати кошти Arab Bank протягом більше десяти років з того часу як з’ясувалося, що рахунки в йорданському банку використовували для фінансування тероризму.

Співавтор матеріалу BuzzFeed, українська журналістка Тетяна Козирєва, також звертає увагу на те, що у документах є імена колишнього президента України Віктора Януковича, братів Клюєвих, бізнесменів Сергія Курченка, Ігоря Коломойського, Ріната Ахметова та Петра Порошенка. Загалом через Україну провели 489 підозрілих транзакцій на суму $500 млн. Серед українських банків у документах значаться у т.ч. «ПриватБанк», який належав Коломойському, «Надра банк» Фірташа і «Перший міжнародний банк» Ахметова.

Витік документів важливий і тому, що він стосується не однієї конкретної установи, а цілого ряду великих банків. До речі, після публікації BuzzFeed, котирування акцій банків, про які йдеться у документах, різко та суттєво знизились. Наприклад, акції Deutsche Bank впали на 8%, а JP Morgan — на 4,1%.