У найближчі десять років число людей з деменцією виросте на 40% — ВООЗ
Getty Images

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) прогнозує, що до 2030 року число людей з деменцією виросте на 40% до 78 млн.

Про це пише Reuters.

Понад 55 млн осібу у всьому світі живуть з деменцією, неврологічним розладом, який позбавляє їх пам’яті і обходиться світу у $1,3 трлн в рік.

Прогресуючий стан може бути викликаний інсультом, травмою головного мозку або хворобою Альцгеймера. За прогнозами, у міру старіння населення кількість хворих зросте до 78 млн до 2030 року і до 139 млн до 2050 року.

Зазначається, що тільки одна з чотирьох країн має національну політику підтримки пацієнтів з деменцією та їх сімей.

«Деменція дійсно є глобальною проблемою громадської охорони здоров’я, і не тільки в країнах з високим рівнем доходів. Фактично, більше 60% людей з деменцією живуть в країнах з низьким і середнім рівнем доходів», — зазначила Катрін Сехер, експерт відділу психічного здоров’я ВООЗ.

Вона також зазначила, що деменція може вражати людей у віці до 65 років, причому так звана деменція з раннім початком становить близько 10% всіх випадків.

Але розвиток деменції не є неминучим, і деякі фактори ризику можна зменшити, контролюючи гіпертонію, діабет, харчування, депресію і вживання алкоголю та тютюну, повідомляє ВООЗ.

У США вперше за 20 років схвалили ліки проти хвороби Альцгеймера