У нардепа Дубневича була «родинна фірма» на Кіпрі і 200 кг золота — Bihus
УНІАН

Члени родини нардепа Ярослава Дубневича, якого підозрюють у заволодінні понад 93 млн грн «Укрзалізниці», контролювали кіпрську компанію Energypoint Holding Limited в різний час. Ця фірма володіла 200 золотими злитками вартістю $8 млн і вони не потрапили під арешт Вищого антикорупційного суду.

Про це повідомляє Bihus.

Автори розслідування зазначають, що золото, найімовірніше, фірма продала у момент зняття з Дубневича депутатської недоторканності і арешту його майна.

Згідно з даними фінзвітів, золото (200 злитків по одному кілограму і ще 11 злитків по одній унції) компанія придбала у 2017 році.

Наприкінці жовтня 2019 року Верховна Рада зняла з Дубневича депутатську недоторканність і дозволила його арешт. Причиною стало розслідування Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Правоохоронці тоді назвали Дубневича організатором схеми виводу десятків мільйонів гривень з «Укрзалізниці».

Журналісти зазначають, що схема нардепа з залізницею діяла, на думку НАЗК, і в 2017 році, коли у компанії з’явилося золото.  

Тоді Дубневич швидко вийшов на волю під заставу, але все його майно опинилося під арештом.

Передісторія

Слідство вважає, що Дубневич разом зі спільниками проаналізував ринок стрілочних переводів і організував постачання деталей за завищеними цінами.

Використовуючи свій статус нардепа та голови транспортного комітету, Дубневич нібито «надавав учасникам схеми незаконні вказівки». На цій схемі заробили фірми, контрольовані депутатом та його спільниками.

Незважаючи на те, що ПАТ «Дніпропетровський стрілочний завод» є єдиним виробником стрілочної продукції на території України, переможцями відкритих торгів стали дві компанії — посередниці. Бенефіціарним власником однієї з цих компаній виявився саме нардеп.

Крім того, слідство встановило, що депутат особисто лобіював виділення грошових коштів з бюджету ПАТ «Укрзалізниця» на закупівлю товарів у саме цих підприємств.

Наприкінці жовтня 2019 року Верховна Рада дозволила притягнути Дубневича до кримінальної відповідальності. Він став першим обранцем дев’ятого скликання, якого позбавили недоторканності.

ВАКС арештував вилучені в нардепа Дубневича гроші