У Назареті знайшли будинок, де минуло дитинство Ісуса. Але це не точно

Британський вчений Кен Дарк, котрий проводить дослідження в Назареті, каже, що будинок, в якому минуло дитинство Ісуса, з високою ймовірностю, знайдено, пише ВВС.

Рештки будівлі виявили не зараз, а ще у в 1880-х роках. Тоді їх розкопали під монастирем, який звели на тому місці пізніше. У 1930-х роках науковці відкинули ідею, що це дім родини Ісуса, і місце розкопок залишили. Але у 2006 році у Назарет приїхав професор археології з Університету Редінга Кен Дарк.

Він не ставив за мету знайти саме будинок Ісуса, а займався історією міста як центру християнського паломництва у візантійську епоху. «Але на мене чекав неймовірний сюрприз», — радіє вчений.

Професор Дарк пояснює, що над руїнами будинку є рештки візантійської церкви, на місці якої пізніше з'явився жіночий монастир Сестер Назаретських. А з письмових візантійських джерел відомо, що на місці будинку Марії та Йосипа згодом побудували церкву Годівлі — як данину вихованню немовляти Ісуса, і рештки будинку збереглися в її крипті. Зараз її вже немає, але свого часу храм був місцем масового поклоніння, про що йдеться в описах паломництв VII століття. «Майже напевно це і є та сама церква», — каже вчений.

Проведений ним аналіз виявив, що час спорудження будинку — I століття і що дім майстерно врізали у схил кам'янистого пагорба. А саме фахівцем з кам'яного будівництва, відповідно до Біблії, і був Йосип.

Професор Дарк каже, що навряд чи коли-небудь вдасться довести стовідсотково, що будинок належав батькам Ісуса. Але сукупність фактів дозволяє стверджувати це майже достеменно.

Кіпрська церква визнала автокефалію ПЦУ