У Небрасці невідомий відкрив стрілянину в торговому центрі і вбив людину
Omaha Police

Щонайменше одна людина загинула в результаті стрілянини в місті Омаха (штат Небраска, США). Про це йдеться в заяві, опублікованій 17 квітня на сайті місцевого поліцейського управління.

Як пишуть правоохоронці, невідомий відкрив стрілянину на першому поверсі одного з торгових центрів. У лікарню доставили двох постраждалих із вогнепальними пораненнями, в тому числі чоловіка, який згодом помер.

Підозрюваному вдалося втекти з місця злочину, поліція веде його пошуки. Як уточнив в бесіді з журналістами телекомпанії CNN представник поліцейського управління, загроза безпеці минула.

Жінка віком 20 років отримала травми, що не загрожують життю, заявив на пресконференції підполковник поліції Ніл Боначчі. Після нападу вона пішла сама в районну лікарню, повідомляє департамент.

«Це не інцидент зі активним стрільцем. Це виглядало дещо ізольовано» — сказав Боначчі.

Після стрілянини деякі покупці були заблоковані всередині магазину, поки їхала поліція, сказав речник.

Торговий центр заявив на своєму вебсайті, що він закривається до кінця дня.

Університет штату Небраска в Омасі повідомив мешканцям кампусу, що стрілянина відбулася опівдні. Він знаходиться неподалік від торгового центру.

Згодом поліція Омахи написала в Twitter: «нам потрібна ваша допомога у виявленні цих зацікавлених сторін під час сьогоднішньої стрілянини в торговому центрі Westroads» і опублікувала фото з торгівельного центру з  трьома людьми.

Критики губернатора штату від Республіканської партії Піта Ріккетса зазначили в соцмережах, що він підписав символічну прокламацію на початку тижня. Вона визначає Небраску як штат, який дозволяє носити зброю — «штат-охоронець Другої поправки (до Конституції США — Прим. ред.)».

Інша стрілянина в США 15 квітня

Напередодні, ввечері 15 квітня, на складі служби доставки, розташованому на південному заході міста неподалік від місцевого аеропорту в Індіанаполісі, сталася стрілянина, внаслідок якої щонайменше 8 осіб загинуло. Причини інциденту поки невідомі.

Кількість жертв підтверджує також і місцевий телеканал WRTV з посиланням на представника поліції Джині Кука.

Контекст

Президент США Джозеф Байден неодноразово висловлювався на підтримку посилення продажу зброї. Зокрема, він пропонував заборонити продаж штурмових гвинтівок і магазинів великої ємності, а також зобов’язати покупців зброї проходити перевірку особистості.

9 квітня американський президент запропонував Конгресу перші кроки на шляху зниження збройного насильства в країні. Серед запропонованих заходів — заборона продавати комплектуючі зброї, змінити статус пістолетів, модифікованих стабілізатором, а також дозволити судам вилучати зброю у окремих громадян за запитом родичів чи інших осіб. Губернатор Техасу тоді виступив проти реалізації цих заходів.

Щоразу по стрілянині у США в Україні порушують питання — чи варто легалізувати короткоствольну зброю