В Україні відбуваються вибори мерів чотирьох обласних центрів і трьох менших міст
УНІАН

У неділю, 15 листопада, відбувається другий тур голосування на виборах міських голів в Одесі, Херсоні, Луцьку, Сумах, а також в Українці Київської області, Камʼянець-Подільському, що на Хмельниччині, та в Краматорську Донецької області.

Про це повідомляє сайт Центральної виборчої комісії.

Також відбувається повторне голосування з виборів депутатів 53 місцевої ради: 1 міської, 14 селищних та 38 сільських у територіальних громадах з кількістю виборців до 10 тисяч у 17 регіонах.

Мерів обиратимуть у другому турі, тому що в першому жоден кандидат не набрав 50% голосів виборців.

За крісло міського голови у фінальній частині виборів боротимуться такі пари претендентів:

  • Одеса – чинний мер, екснардеп з Партії регіонів Геннадій Труханов та чинний нардеп Микола Скорик від «Опозиційної платформи – за життя»;
  • Херсон – екснардеп з Партії регіонів, колишній мер міста (3 каденції) Володимир Сальдо та чинний нардеп з групи «За майбутнє» Ігор Колихаєв;
  • Луцьк – радник чинного мера Ігор Поліщук від партії «За майбутнє» та самовисуванець, гендиректор «Волиньстандартметрології» Богдан Шиба;
  • Суми – чинний мер Олександр Лисенко від «Батьківщини» та голова Сумської райради Вадим Акпєров від «Європейської солідарності»;
  • Українка – директор ТОВ «Дніпро» Оксана Кирилюк від «Слуги народу» та директор ТОВ «Азбор» Олександр Туренко від «ЄС»;
  • Камʼянець-Подільський — голова кам’янець-подільської організації ВО «Свобода» Михайло Посітко та директор благодійного фонду «Ми — кам’янчани» Володимир Мельниченко;
  • Краматорськ — чинний мер Андрій Панков та один з директорів «Енергомашспецсталі» Олександр Гончаренко.

Другий тур відбувається у містах з понад 75 тисячами виборців.

В Українці на Київщині другий тур не був передбачений через малу кількість виборців у місті. Проте 25 жовтня два кандидати набрали абсолютно однакову кількість голосів.

Такого в історії України у містах ще не було, але закон на такий випадок передбачає повторне голосування.

22 листопада другий тур відбудеться у решті міст — Дніпрі, Черкасах, Рівному, Львові, Полтаві, Ужгороді, Миколаєві, Слов'янську, Дрогобичу, Броварах, Бердянську та Нікополі.

В Чернівцях другий тур відбудеться 29 листопада.

Поліція отримала вже 15 заяв про порушення

15 листопада, протягом другого туру місцевих виборів, поліція отримала вже 15 заяв, пов’язаних з порушеннями виборчого процесу. Про це повідомив у Telegram заступник голови Національної поліції України Олександр Фацевич.

Пресслужба МВС цитує заяву заступника глави Нацполіції: «з початку доби до територіальних органів Національної поліції надійшло 15 повідомлень, пов’язаних з порушеннями виборчого процесу». Зокрема, сім – в Одеській області, три – у Київській, по дві – у Донецькій та Херсонській, одна – у Волинській областях.

Також поліція зафіксувала суттєве запізнення відкриття двох дільниць в Одеській області. У результаті за одним фактом розпочато кримінальне провадження за статтею 157 (Перешкоджання здійсненню виборчого права) Кримінального кодексу України.

Початок дня голосування на другому турі виборів мера Одеси позначився щонайменше кількома порушеннями виборчого процесу.

На виборчих дільницях на Волині у день другого туру виборів мерів, 15 листопада, спостерігачі зафіксували нестачу скриньки та відсутність пандусів, порушення з видачею бюлетенів. Про це повідомила Громадянська мережа ОПОРА.

У перші години другого туру виборів мерів у семи містах України виборчий процес характеризується низькою активністю виборців, однак відбувається з дотриманням законних процедур та в безконфліктній атмосфері. Спроби фотографування виборцями бюлетенів мали місце на 1,53% виборчих дільниць. Про це також повідомляє ГО ОПОРА.

Кравчук заявив, що на Донбасі відбудуться вибори тільки після ухвалення ряду законів