У Нотр-Дам де Парі знову співає хор! Правда, в касках
Getty Images

Вперше з часу руйнівної пожежі в соборі Паризької Богоматері в Парижі співали. Хоровий концерт напередодні Різдва в цьому храмі — щорічна традиція у Франції.

Хористи носили будівельні каски та спецовки, а слухачів не було. Це Поступка тому, що готичний собор досі відновлюється.

Концерт був записаний у соборі на початку цього місяця, і його трансляція по французькому телебаченню відбулася в четвер, повідомляє Reuters.

Хористи виконували класичні твори композиторів Моцарта та Шуберта, а також більш «легкий» репертуар, включаючи «Джингл Беллс».

«Це було дуже зворушливо», — сказав віолончеліст Готьє Капукон, описуючи досвід запису концерту. Разом із органістом він грав під час виступу. «Це було вперше, коли ми всі повернулися до собору Паризької Богоматері з часу пожежі, тому це був момент, сповнений емоцій», — сказав музикант в інтерв'ю телеканалу Franceinfo.

На даху собору, визначної пам'ятки готичної архітектури XIII століття, «улюбленця туристів», 15 квітня 2019 року сталася пожежа. Полум'я знищило шпиль та дах.

Президент Франції Еммануель Макрон зобов’язався відновити собор протягом п’яти років.

Але зараз більшість робіт у храмі зосереджені на безпеці будівлі. З даху і шпилю зчищають токсичний свинець, що розплавився від полум’я.

Тим часом Нотр-Дам закритий для громадськості, а меси не проводять.

У квітні 2020 року семи людям дозволили відвідати релігійну церемонію в соборі з нагоди Великої п’ятниці, коли християни згадують смерть Ісуса Христа.

Археологи розкопують нові ділянки в Мехіко. Знайшли вежу з черепів часів ацтеків