У Новій Зеландії папуги кеа пішли в гори через бажання жити подалі від людей — вчені
Pixabay

Новозеландські вчені встановили, що єдині в світі альпійські папуги пішли в гори для того, щоб жити подалі від людей.

Про це повідомляє The Guardian.

Дослідники з'ясували, що кеа колись жили і в інших частинах країни і в цілому за своєю природою вони можуть жити, де завгодно, але замість цього папуги пішли в гори. Так птахи намагалися уникати людей, вважають вчені.

«Фізіологічно ніщо не заважає їм жити на більш низьких висотах. Що відрізняє альпійське середовище проживання від більш низьких висот і відкритих місцевостей? Як правило, сильний антропогенний вплив, сільське господарство тощо», — зазначив професор Університету Отаго Майкл Кнапп.

Дослідники також проаналізували архівні документи, щоб знайти в них підтвердження своєї гіпотези. І вчені знайшли його. Раніше кеа постійно контактували з людьми. У 1830-х роках уряд навіть оголосив нагороду за вилов птахів. Аналіз квитанцій про державні виплати показав, що близько ста тисяч кеа вбили за винагороду.

Зараз новозеландські гірські папуги кеа знаходяться під загрозою зникнення. У країні залишилося від трьох до семи тисяч особин. Дослідники вважають, що здатність до адаптації допоможе кеа вижити.

Вісімнадцять слонів загинули в Індії нібито від удару блискавки