У Новосибірську вибухнув скандал через голосування за тварину-талісман міста. Що сталося

У Новосибірському зоопарку (РФ) розгорівся цілий скандал навколо виборів за талісман новорічної столиці Росії. Його мали обрати серед таких тварин: манула, орангутана, амурського тигра, снігового барса і білого ведмежати.

Згідно з результатами голосування орангутан Бату посів перше місце в цьому опитуванні (39,39% із 133 тис. голосів.)

Вибори у Новосибірську

Як повідомляє «Радіо Свобода», перемогу орангутана назвали «фарсом» з «політичним забарвленням».

Влада Новосибірська заявила, що процедура вибору зупинена на прохання зоопарку, а звірі, які беруть участь у голосуванні, більше не фігуруватимуть у виборах. 

Не залишилася поза увагою ця ситуація як у Росії, так і в Україні.

Іван Яковина, журналіст-міжнародник написав, що про протистояння стало відомо вже всьому світу і за орангутана почала голосувати вже вся планета, а влада просто скасувала підсумки голосування.

«Загалом, росіянам не дають вибрати навіть символ міста. У мережі вже пишуть, що до орангутана вже прийшли менти з обшуком, його підозрюють у непокорі законним вимогам поліції та у створенні екстремістської спільноти», — написав журналіст.

В чому суть скандалу

Голосування за талісман влада Новосибірська оголосила у середині січня.

Жителям запропонували вибрати між п'ятьма мешканцями місцевого зоопарку: амурським тигром Максом, сніговим барсом Саяном, білим ведмежаком Шилкою, манулом Айшей та орангутаном Бату.

Спочатку передвиборчі перегони очолили сніговий барс і манул, проте потім Сергій Бойко, новосибірський опозиціонер, якого підтримувала на виборах команда Олексія Навального, закликав своїх прихильників, незалежних депутатів та журналістів голосувати за орангутанга. В результаті він набрав майже 40% голосів.

Після цього керівництво новосибірського зоопарку попросило мерію зупинити голосування, назвавши його «фарсом» із «політичним забарвленням», який «організували люди».

Видання «Тайга.інфо» повідомило, що «долею талісмана серйозно перейнялися в адміністрації президента» і що до мерії Новосибірська надійшло «настійне прохання» з апарату сибірського повпреда не допустити орангутангу до перемоги.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

HBO та CNN зняли документальний фільм про отруєння Навального