У Нью-Йорку пройшло засідання Радбезу ООН через загрозу російського вторгнення в Україну. Про що говорили
Getty Images

У неділю, 31 січня, в Нью-Йорку пройшло термінове засідання Радбезу ООН через російську загрозу Україні.

Зібрання 15 членів відбулося за подання США на запит України, повідомляє «Суспільне».

Своє занепокоєння ситуацією висловили багато країн. Зокрема Джеймс Каріукі, заступник представника Сполученого Королівства в ООН, заявив, що російські війська біля українського кордону дестабілізують ситуацію, а, можливо, й планують вторгення.

А Ніколя де Рів'єр, постпред Франції в ООН, додав, що його країна дуже занепокоєна ситуацією навколо України. 

«Накопичення суттєвих військових сил на кордоні суверенної держави є потенційним конфліктом і вказує на негативні наміри Росії», — сказав дипломат. 

Позиція США

Лінда Томас-Грінфілд, постійна представниця США, заявила, що ситуація навколо України є небезпечною та нагальною, а дії РФ «б'ють по самому серцю статуту ООН».

Також вона підкреслила, що ситуація загрожує світовому порядку, адже одна країна не може змінювати кордони іншої. Представниця США зауважила, що РФ становить небезпеку не лише для Україні, а й для всієї Європи.

Томас-Грінфілд нагадала, що понад 100 тис. військових зібралися біля українського кордону та «готові до наступальної операції», але висловила надію, що Росія обере дипломатичний шлях вирішення проблеми.

Що заявляють в Росії

Василь Небендзя, постпред Росії в ООН, заявив, що не розуміє мети зібрання Радбезу ООН. За його словами, російські війська вже пересувалися по власній території і раніше це не «провокувало істерії». Він додав, що не має ніяких доказів того, що Росія планує напад на Україну.

«Вони (США — Прим. ред.) роздмухали істерію настільки, що від цього українські сусіди уже відчувають економічний вплив», — заявив він та запевнив, що РФ виступає за врегулювання кризи.

Перед виступом українського представника росіяни покинули залу засідань.

Що каже Україна

Сергій Кислиця, постійний представник України в ООН, заявив, що біля наших кордонів та в Криму зосередили майже 130 тис. російських військових.

Він додав, що Київ не збирається проводити військові операції в Криму та на Донбасі, а хоче мирного вирішення ситуації.

«Росія не хоче зменшувати напруженість і шукає приводів для агресії. Ми розуміємо, що РФ у минулому вдавалася до таких провокацій і змов, і ми не будемо піддаватися на її провокації», — сказав він.

Також Кислиця нагадав росіянам про пропозицію Володимира Зеленського зустрітися із Володимиром Путіним для врегулювання конфлікту. Однак запевнив, що Україна готова захищати себе у разі нападу.

«Якщо в Росії є якісь питання до України, то краще зустрітись і поговорити, а не стягувати війська й залякувати», — зазначив Кислиця.

Також Рада безпеки ООН призначила дату проведення окремого засідання щодо ситуації в Україні. Воно відбудеться 18 лютого. Проти такого рішення голосували Росія та Китай.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити. 

Росія завершила «планові навчання» у Чорному морі — Міноборони РФ