У Парижі поліція розігнала табір біженців. Тепер її критикують за «жорстоке використання сили»
Getty Images

Французький уряд стикається зі зростаючим гнівом через «шокуюче» застосування надмірної сили з боку поліції, яка демонтує табір біженців-протестувальників у центрі Парижа.

На відео офіцери викидають мігрантів з наметів, переслідують людей вулицями та нападають на біженців, журналістів та інших присутніх із палицями та сльозогінним газом, повідомляє The Guardian.

В понеділок поліція та жандарми отримали наказ звільнити площу в центрі Парижа від табору. Близько 450 біженців встановили намети на прохання благодійної організації «Утопія 56», протестуючи проти примусового виселення мігрантів з імпровізованих притулків у північному передмісті Сен-Дені. Хоча деяким з евакуйованих надавали тимчасове житло, десятки мігрантів залишалися на вулицях.

Критика лунає на фоні того, що громадяни незадоволені новим законом, який надасть поліції більші повноваження і розглядається як загроза свободі преси.

Мер Парижа Анн Ідальго висловила обурення тим, що вона назвала насильством з боку поліції, і сказала, що розгін табору є «відмовою від гуманітарного обов'язку Франції».

«Присутні на той час обрані представники міста Парижа та парламенту ще раз повідомили про використання непропорційної та жорстокої сили, підтверджене багатьма фотографіями. На жаль, у цього неприйнятного епізоду є прецеденту», — написала Ідальго у листі до міністра внутрішніх справ Жеральда Дарманіна.

Дарманін, який описав фотографії та відеозаписи поліцейської операції як шокуючі, заявив, що отримав звіт від начальників поліції і попросить IGPN — внутрішній дисциплінарний орган силовиків — розглянути «кілька неприйнятних» випадків.

Дарманін заявив, що очікує звіт про розслідування протягом 48 годин, і пообіцяв оприлюднити висновки.

Прокурор Парижа оголосив, що розпочав офіційне розслідування щодо «насильства з боку державної влади» після скарги журналіста Ремі Бузінеза. На нього нібито кілька разів напав один офіцер, коли журналіст висвітлював протест ввечері понеділка.

Перед тим, як утворився табір протесту на площі Республіки, «Утопія 56» виступила із вимогою від влади забезпечити притулок приблизно 3000 безпритульних мігрантів, які сплять просто неба у столиці Франції та навколо неї.

Коли настала ніч, міліція та жандарми прибули, щоб очистити площу. Правоохоронців зняли на відео — вони розбирали намети та кидали людей на землю.

Юристи, депутати та міські радники на площі Республіки намагалися зупинити дії поліції, але безуспішно.

Поліцейські застосували сльозогінний газ та гранати для розгону натовпу, щоб розсіяти групи людей, а журналісти заявили, що по ним навмисно цілилися зі зброї.

Поліцейська операція відбулася в напружений час для французького уряду. Він стикається з широкомасштабною критикою через новий закон, який робить незаконним розповсюдження зображень поліцейських за певних обставин. Дарманін енергійно захищав статтю 24 закону, згідно з якою ЗМІ повинні ретушувати обличчя поліцейських, «захищаючи тих, хто нас захищає».

Закон, який багато хто розглядає як пряму загрозу свободі преси, також дозволяє поліції використовувати безпілотники та технологію розпізнавання обличчя. Він пройшов перше читання у Національній Асамблеї.

Рада ООН з прав людини висловила занепокоєння законом. Незалежна захисниця прав із Франції Клер Гедон висловила застереження, заявивши, що вона особливо стурбована «передбаченими обмеженнями щодо публікації зображень поліцейських під час виконання службових обов'язків» та загрозою «свободі преси і праву на інформацію».

У заяві префектури поліції сказано, що організація спеціальних таборів для мігрантів у місті є «неприйнятною» і тому її співробітники «взялися за негайне розсіяння цієї незаконної окупації публічного простору».

Присутній заступник мера Парижа, відповідальний за житло, Ян Броссат засудив поліцейську операцію та заявив, що єдиним рішенням є те, що держава має знайти житло для бездомних. Він додав, що ця проблема не в компетенції поліції.

Думати, що ми вирішуємо соціальні проблеми палицями, абсолютно божевільно. Поки нема доступного житла, люди будуть жити на вулиці, і поки люди живуть на вулицях, будуть табори. Думати, що ми можемо вирішити це шляхом переслідування з боку поліції, яке ми спостерігали сьогодні ввечері, жалюгідно

У липні помер французький водій Седрік Шувіат, який кілька разів сказав: «Я задихаюсь», коли поліція притиснула його до землі. Інцидент порівнювали із смертю Джорджа Флойда в США. Після нього Дарманіна критикували за слова, звернені до Національній Асамблеї: «Коли я особисто чую фразу «поліцейське насильство», це я задихаюся».

Він додав: «Поліція, безумовно, здійснює насильство, але це законне насильство. Воно повинно здійснюватися пропорційно, в рамках. Якщо кілька людей вчиняють його поза професійними правилами, покарання повинно бути негайним. Але це нормально, що поліція та жандарми озброєні і втручаються із застосуванням сили, так що сила залишається за республікою і не підпадає під закон банд чи громад».

На запитання про поліцейське насильство минулого року внаслідок протестів «жовтих жилетів», проти яких правоохоронці застосовували сльозогінний газ, водомети та гумові кулі, президент Еммануель Макрон відповів: «Не говоріть про «репресії» або «поліцейське насильство», ці слова неприйнятні в правовій державі».

Президент Франції висунув ультиматум мусульманським лідерам