У Парижі помер легендарний актор Жан-Поль Бельмондо. Чим він запам'ятався (фото)
Getty Images

На 89-му році життя помер відомий французький актор Жан-Поль Бельмондо. 

Причина смерті поки залишається невідомою, повідомляє AFP.

Жан-Поль Бельмондо був людиною, яку мільйони шанувальників будуть згадувати ще довго.

Він народився 9 квітня 1933 року в Неї-сюр-Сен, передмісті Парижа. Батько хлопчика був скульптором, а мати — художником-живописцем. Окрім Жана-Поля у сім’ї було ще двоє дітей.

Жан-Поль Бельмондо зі своїм братом Аленом

Мистецтво завжди приваблювало юнака, тому після закінчення школи він вступає до консерваторії та грає в театрі, а потім виконує і ролі у фільмах.

Актор встиг знятися в понад 80 стрічках. Ще за життя його назвали символом французького кіно. 

Жан-Поль Бельмондо та Алан Делон

Всесвітню славу йому приніс фільм «На останньому подиху» (1960), де Бельмондо грає авантюриста Мішеля Пуакара, який ховається від правоохоронців після вбивства поліцейського.

Серед інших відомих фільмів, у яких грав Бельмондо: «Дві жінки» (за нього партнерка актора Софі Лорен отримала «Оскар»), «Людина з Ріо» (1964), «Безтямний П’єро» (1965), «Доктор Пополь» (1972), «Професіонал» (1981) тощо.

Жан-Поль Бельмондо на зйомках фільму «Доктор Пополь»

У 1990-их роках Бельмондо вважався одним із найбільш комерційно успішних французьких акторів. У списку його досягнень — престижна французька премія «Сезар», Золота гілка Каннського фестивалю і премія «Золотий Лев».

Жан-Поль Бельмондо на Каннському кінофестивалі

У 2001 році Бельмондо пережив інсульт, праву частину його тіла практично паралізувало. Фактично актор відійшов від участі в кіно.  Після перенесеної хвороби Бельмондо знявся лише в одній картині «Людина і її собака». У фільмі він зіграв паралізованого старого.

Жан-Поль Бельмондо з дружиною Натті Тардівель

Колись Бельмондо захоплювався спортом, зокрема, боксом. У 2012 році він разом з іншим легендарним актором Жаном Рено прийшов подивитися на бій Володимира Кличка з французом Жан-Марком Мормеком. Український боксер в тому бою відправив суперника в нокаут.

Жан-Поль Бельмондо та Жан Рено дивляться на поєдинок Володимира Кличка

«Він пішов тихо», — прокоментував смерть актора Мішель Годес, його адвокат.