У Бучі поховають командира «привидів Києва» полковника Михайла Матюшенка

У небі Чорним морем загинув український льотчик, полковник Михайло Матюшенко із позивним «Дід», який керував «привидами Києва». Про це повідомив у Facebook мер Бучі Анатолій Федорук.

За його словами, Матюшенко загинув під час виконання бойового завдання ще 26 червня, але його тіло знайшли лише нащодавно. 3 жовтня льотчика поховають у рідному місті — у Бучі. 

Льотчик Михайло Матюшенко: коротка біографія

Матюшенко народився 8 січня 1961 року. Він керував багатьма типами військових та цивільних літаків. Служив у різних військових частинах, до війни працював керівником однієї з українських авіакомпаній.

Також він очолював громадське формування охорони правопорядку.

Його дружина, Лариса Матюшенко, зараз є депутатом Бучанської міської ради.

Полковник Михайло Матюшенко і «привиди Києва»

Федорук розповів, що з початком російського вторгнення Матюшенко очолив 40-у бригаду тактичної авіації, яка охороняла Київ.

«Із приходом полковника Матюшенка до керівництва 40 бригада тактичної авіації не зазнавала втрат у повітрі. А значить, всі пілоти із «Київських привидів» поверталися живими», — зазначив мер.

полковник михайло матюшенко

Побратими льотчика розповідали, що в одну з ночей він кинувся у повітряний бій на навчально-тренувальному літаку Л-39, імітуючи атаку винищувача МіГ-29 на пару Су-30. Російські літаки тоді злякали і втекли.

Загибель Михайла Матюшенка

Згодом Матюшенко прийняв рішення посилити південний та східний фронти.

«Коли Дід дізнався про безповоротні втрати підготовлених екіпажів бомбардувальників, рішення було прийнято. Так почалася нова операція», — цитує Федорук побратимів льотчика.

Матюшенко загинув під час чергового вильоту 26 червня і його тіло довго шукали.

Прощання з пілотом відбудеться по 3 жовтня о 14 годині на Алеї Героїв у Бучі — на цвинтарі по вулиці Депутатській, 1.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Це було майже неможливо»: пілот, що літав у Маріуполь розповів, як проходила операція (відео)