У поліції розповіли, чи каратимуть порушників комендантської години у новорічну ніч

У разі порушення комендантської години у новорічну ніч українців може зупинити поліція аби перевірки документів. Після попередження їх відпустять, однак, якщо документів у порушників при собі немає — у такому разі може йтися про доставлення до відділку поліції. 

Про це розповів Ігор Клименко, голова Національної поліції України.

У разі порушення комендантської години в новорічну ніч для громадян є три варіанти наслідків.

У першому випадку, якщо йдеться про законослухняного громадянина з документами, йому зроблять попередження і відпустять.

У другому, якщо ж людина залишилася під час комендантської години навулиці без документів, її доставлять до відділку поліції для встановлення особи, після чого також відпустять.

І у третьому — якщо в процесі перевірки з'ясується, що порушником виявилася людина, підозрювана у веденні незаконної діяльності, на неї чекає затримання.

«Якщо спростити, то якщо ви законослухняний громадянин/громадянка з документами і вирішили прогулятися у комендантську годину, вас можуть перевірити та відпустити з попередженням», — сказав голова Нацполіції України.

Нагадаємо, в Івано-Франківській області з 31 грудня по 10 січня скоротять комендантську годину. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Комендантська година на Новий рік 2023: які правила будуть у різних областях України

 

 

 

 

Клименко нагадав, що комендантську годину встановлюють військові адміністрації й ці обмеження не скасовуються через свята. Нині у кожному регіоні України встановлено свій період комендантської години.

Також він наголосив, що люди, порушуючи комендантську годину, мають розуміти, що їх може зупинити патруль для перевірки особи, тому обов'язково мати при собі документи.

«Важливо мати з собою завжди документи. Якщо їх не буде, то для встановлення особи громадянина можуть доставити до підрозділу поліції. Чи хотілося б там опинитися у новорічну ніч? Не думаю» — сказав голова Нацполіції.

Він також пояснив, що поліція буде проводити перевірку документів, проте за "обґрунтованої потреби" ще можуть провести поверхневий огляд громадян та автомобілів.За його словами у разі якщо в процесі перевірки виявиться, що особа підозрюється в незаконній діяльності і є законні підстави, то її можуть затримати.

"Якщо спростити, то якщо ви законослухняний громадянин/громадянка з документами й вирішив прогулятися у комендантську годину, то вас можуть перевірити та відпустити з попередженням. Якщо ж немає документів або є обґрунтовані сумніви щодо ваших намірів, то є ризик новорічну ніч провести у підрозділі поліції", - підсумував Клименко.

 

 

 

 

 

 

В Україні кожний регіон самостійно встановив період комендантської години. Якщо у цей час людину зупинять поліціянти:

"Важливо мати з собою завжди документи. Якщо їх не буде, то для встановлення особи громадянина можуть доставити до підрозділу поліції. Чи хотілося б там опинитися у новорічну ніч? Не думаю", - каже Ігор Клименко.

Голова Нацполіції пояснив, що правоохоронці перевірятимуть документи, за "обґрунтованої потреби" можуть провести поверхневий огляд українця чи авто. Якщо виявиться, що особа підозрюється в незаконній діяльності, то її можуть затримати.

"Якщо спростити, то якщо ви законослухняний громадянин/громадянка з документами й вирішив прогулятися у комендантську годину, то вас можуть перевірити та відпустити з попередженням. Якщо ж немає документів або є обґрунтовані сумніви щодо ваших намірів, то є ризик новорічну ніч провести у підрозділі поліції", - додав Клименко.

26 грудня стало відомо, що комендантську годину в Україні у новорічну ніч не скасовуватимуть, продовжується заборона на салюти та петарди. І в ніч 31 грудня – 1 січня правоохоронці перевірятимуть та затримуватимуть порушників.