У Польщі на мишах почали тестувати українську вакцину від COVID-19
Pixabay

В Україні створили вакцину від коронавірусу на основі дріжджів, нині її тестують на мишах в інституті у Гданську, щоб перевірити імуногенність.

Про це повідомив Андрій Сибірний, керівник Інституту біології клітин у Львові, де і винайшли вакцину, пише «Радіо Свобода».

Інститут біології клітин НАН України у Львові у 2020 році отримав грант у розмірі близько 10 млн грн. на розробку української вакцини. Біологи створили продуценти вірусних білків на основі дріжджів.

«Ця вакцина становить собою білок або декілька білків коронавірусу, насамперед білок «шипа». Найважливіше, щоб там був рецептор, та ділянка, якою той вірус хапається за рецептор людських клітин в альвеолах легень», — розповів він.

За його слова, дослідження з визначення імуногенності різних препаратів знаходиться на завершальному етапі у Польщі.

При цьому академік додав, що результат оголосять через два-три тижні, після чого випробування проведуть на трансгенних мишах, вразливих до людського коронавірусу.

«В Україні немає жодної лабораторії, яка розмножує коронавірус. Інститут у Гданську займається імуногенністю, потім проситимемо колег у Кракові провести експеримент на трансгенних мишах після зараження коронавірусом. Бо це єдина лабораторія у Польщі, яка розмножує коронавірус», — додав Сибірний.

За його словами, в Україні немає лабораторій, які розмножують коронавірус, тому й звернулися до польських колег.

Сибірний сумнівається, що розробку вакцини завершать, оскільки необхідні лабораторні дослідження ефективності, а також випробування на приматах і добровольцях.

«Дуже сумніваюсь, що Україна доведе справу з нашою розробкою, якщо вона буде успішною, на випуск очищених білків. Тому що це дорого і немає технології. Вакцину потрібно зареєструвати, а отримати міжнародний сертифікат надзвичайно складно», — зазначив науковець.

Раніше Віктор Ляшко, міністр охорони здоров'я, повідомляв, що у 2022 році в Україні можуть виготовити першу вакцину від коронавірусу.

У МОЗ детально роз'яснили, кому та коли не можна робити COVID-щеплення