У Польщі відкрили Балтійський газопровід, що замінить російську трубу

У вівторок, 27 вересня у Гданську відбулася церемонія відкриття газопроводу Baltic Pipe потужністю 10 млрд куб. м на рік із Норвегії до Польщі.

Про це повідомив Матеуш Моравецький, прем'єр-міністр Польщі. 

«Сьогодні ми можемо з повною впевненістю сказати — епоха домінування Росії в газовій сфері закінчується. Епоха, відзначена шантажем, погрозами та здирством»,  заявив Моравецький.

За його словами, сьогодні починається нова ера.

«Епоха енергетичного суверенітету, енергетичної свободи та підвищеної безпеки — енергетичної, але й безпеки у ширшому значенні цього слова», — сказав Моравецький.

Газопровід Baltic Pipe має створити новий маршрут постачання природного газу з Норвегії на ринки Данії та Польщі, а також кінцевим споживачам у сусідніх країнах.

Його запуск заплановано на 1 жовтня 2022 року. 

Польська нафтогазова компанія PGNiG вже заявила, що імпортує не менше 6,5 млрд куб.м природного газу з Норвегії у 2023 році трубопроводом Baltic Pipe.

Крім того, у 2023 році вона використовуватиме 80% пропускної спроможності трубопроводу, зарезервованої компанією, яка зросте до 90% у 2024 році, що становить близько 7,7 млрд куб. м

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Росія повністю зупинила «Північний потік» на невизначений термін